Ar.Gör.Dr. Zübeyde DEMİRCİOĞLU Pandemi Döneminde Epistemik Otoriteyi Ele Aldığı Bildirisini Sundu

Üniversitemiz Sosyoloji Bölümü’nden Ar.Gör.Dr. Zübeyde DEMİRCİOĞLU Epistemic Authority in the COVID-19 Pandemic: The Case of Turkey’  (Covid-19 Pandemisinde Epistemik Otorite: Türkiye Örneği) başlıklı bildirisini 06-09 Ekim 2021 tarihleri arasında Toronto Üniversitesi’nde Sosyal Açıdan Bilim İncelemeleri Topluluğu tarafından düzenlenen Pandemi temalı konferansta çevrim içi olarak sundu.

Konuşmasına, epistemik bir kriz olarak pandeminin belirsizliği arttırdığını ve bu dönemde uzman bilgisinin önem kazandığını belirterek başlayan DEMİRCİOĞLU, Covid-19’un hızla yayılan doğası nedeniyle hastalıkla ilgili birçok sorunun cevapsız kaldığını dile getirdi. Bundan dolayı, bilimsel belirsizliğe ve bilimsel fikir birliğinin olmamasına rağmen, ülkelerin kamuya açık kararlar almak için çeşitli stratejiler benimsemek zorunda kaldıklarını belirten DEMİRCİOĞLU, Türkiye örneğinde, bilim danışmanı olarak Koronavirüs Bilim Kurulu’nun kurulduğunu ifade etti. Bu bağlamda, ulusal pandemi politikasının önemli olaylarını ve toplum sağlığına ilişkin kararlarını izleyen bir zaman çizelgesi belirleyen DEMİRCİOĞLU, Bilim Kurulu’nun pandeminin erken evrelerinde söylemsel bir bağlamda epistemik otorite olarak nasıl inşa edildiğini analiz etti. Daha sonra, Kurul’un vatandaşlar arasındaki bilimsel belirsizlikleri ve ihtilafları nasıl sunduğunu tartışan DEMİRCİOĞLU, son olarak, halkın Kurul’un uzman tavsiyesine nasıl tepki verdiğini inceledi.

Posted in Haberler, SKA 3, SKA HABERLERİ