Arş.Gör.Dr.Derya AYTEN’in Biyolojik Çeşitlilik Rejimini Gıda Güvenliği ve Piyasa Açısından Ele Aldığı Makalesi Yayımlandı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü araştırma görevlilerinden Dr.Derya AYTEN’in hazırlamış olduğu, “Cartagena Protokolü Çerçevesinde Piyasa ve Gıda Güvenliği Kıskacında Biyolojik Çeşitlilik” başlıklı araştırma makalesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi’nin 1. sayısında yayımlandı.

Biyolojik çeşitlilik rejimini ele aldığı çalışmasında AYTEN, biyo-teknolojideki gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan biyolojik kaynaklara yönelik tehdidi inceledi. Genetiği değiştirilmiş organizmaların gıda güvenliği üzerindeki etkisinin analiz edildiği çalışmada, biyolojik kaynaklara sahip olma ve çeşitliliğini koruma altına alma kapasitesinin önemine dikkat çekildi.

Bu çerçevede, çevresel bir sorun olan biyolojik çeşitliliğin azalmasının tüm insanlığı ve geleceği de etkileyen bir unsur olarak uluslararası gündeme alınmasının gerekli olduğunu sunan çalışmada, Covid-19 pandemisiyle beraber gıdaya erişimin güvence altına alınmasının bu alandaki kaygıları daha da arttırdığı ortaya koyuldu.

Ayten, D. (2022). Cartagena Protokolü Çerçevesinde Piyasa ve Gıda Güvenliği Kıskacında Biyolojik Çeşitlilik. Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 4(1), 100-119.