Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi Seren BAYDAN’ın, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Aybüke CEYHUN SEZGİN ile birlikte, gıda katkı maddeleri ve halk sağlığının ilişkisini değerlendirdiği, “Gıda Sanayinde Kullanılan Katkı Maddeleri ve Sağlık İlişkileri” başlıklı araştırması, Journal of Tourism and Gastronomy Studies dergisinin özel sayısında yayımlandı.
Araştırmada yaşamın hızlı akışı ve daha kolay tüketilebilen gıdalara küresel bazda olan talebin artması ile besin tercihlerinde meydana gelen değişikliklere değinildi. Günümüzde hızla gelişen endüstrileşmeye paralel olarak oksidatif ve mikrobiyal bozulmalara dirençli; tüketici ihtiyaçlarına göre formülize edilen gıdaların tüketiminin hızla artmasının, gıda katkı maddelerinin kullanımının yaygınlaşmasına zemin hazırladığına dikkat çekildi. Gıda katkı maddelerinin, insan sağlığına olan etkilerinin halen devam eden bir tartışma konusu olduğunu belirten araştırmacılar, bu maddelerin kullanımına bağlı olarak insan sağlığı üzerinde en sık bildirilen rahatsızlıklar arasında bulantı, kusma, egzama, ürtiker, bağırsak hastalıkları, anjioödem, migren, hiperaktivite ve diğer davranış bozuklukları olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar, özellikle küreselleşmenin etkisi ile gıda sanayinde sürdürülebilirliğin sağlanması için katkı maddelerinin kullanımının kaçınılmaz olduğunu; gıda katkı maddelerinin, yönetmeliklerde izin verilen üst limitlerden daha fazla kullanılmaları veya gıda saflığında olmamalarının, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerin temel nedenleri arasında sayılabileceğini belirtti. Gıda katkı maddelerinin yaratabileceği sağlık risklerini önlemek veya en aza indirmek için hem gıda üreticilerinin hem de tüketicilerin sorumlu üretim ve tüketim konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Araştırma makalesini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.