“Biyoteknoloji Söyleşileri”nde Geçmişten Geleceğe Biyoteknoloji ve Organ Rejenerasyonu ve Kanser Modelleri Tartışıldı

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Biyoteknoloji Topluluğu tarafından düzenlenen “Biyoteknoloji ve Organ Rejenerasyonun İnsan Sağlığına Etkileri” konulu etkinlik 23 Mart 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Doç.Dr. Barış BİNAY ve Doç.Dr. Güneş ÖZHAN’ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinlik, iki oturum olarak düzenlendi.

Söyleşinin ilk oturumunda  Gebze Teknik Üniversitesi’nden Doç.Dr. Barış BİNAY, “Geçmişten Geleceğe Biyoteknoloji” konulu bir sunum gerçekleştirdi.  BİNAY, sunumunda geçmişte gerçekleştirilmiş biyoteknolojik uygulamalardan ve günümüz uygulamalarından bahsetti. Gelecekteki olası uygulamaların ve üretimde sağlanacak inovasyonların insan hastalıklarının tanı ve tedavisinde insanlığa büyük fayda sağlayacağını vurguladı.

Etkinliğin ikinci oturumunda Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç.Dr. Güneş ÖZHAN, “Organ Rejenerasyonu Ve Kanser Modeli Olarak Zebra Balığı ‘Danio Rerio’”  isimli bir sunum gerçekleştirdi. ÖZHAN, sunumu kapsamında organ rejenerasyonunun nasıl gerçekleştiğinden ve model hayvanların özelliklerinden bahsetti. Zebra balığının hasar gören doku ve organlarını yenileyebilme yeteneği nedeniyle insanlar ve tıp araştırmaları için çok elverişli bir model olduğuna dikkat çekti. Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktaran ÖZHAN, yapay doku ve organ üretimleri sayesinde kalp-damar hastalıklarının sebep olduğu kalp dokusunda gerçekleşen hasarların (kalp yetmezliğine sebep olabilecek) onarılmasından eklemlerdeki kıkırdak hasarlarının iyileştirilmesine kadar çeşitli rahatsızlıkların tedavi edilmesinin amaçlandığını belirtti.

Biyoteknoloji ve Organ Rejenerasyonun insan sağlığına olumlu etkilerinden bahsedilen etkinliğe öğrencilerimiz büyük ilgi gösterdi.