Üniversitemiz Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Işıl BİLİCAN, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından 22 Şubat 2021’de Ankara’da düzenlenen “COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler” etkinliğinde konuşmacı olarak yer aldı.
TÜBİTAK tarafından COVID-19 pandemisinin şimdi ve gelecekteki etkilerinin sosyal bilimler çerçevesinden araştırılması amacı ile yapılan çağrı kapsamında desteklenen 97 projenin çıktılarının konuşulması amacıyla düzenlenen etkinlikte BİLİCAN, “COVID-19 Pandemisinin Evlilik Uyumu Üzerindeki Etkileri” başlıklı araştırmasının sonuçlarını paylaştı.
Doç.Dr. Işıl BİLİCAN konuşmasının başında çalışmasının amacından bahsetti. Çalışmada pandemi döneminde evli kişilerin evlilik uyumunu ve öznel iyi oluşlarını yordayan Covid-19 ile ilgili stres ve kaygı faktörlerini ve baş etme becerilerini incelemeyi amaçladıklarını belirtti. Bu kapsamda çalışma içinde üç ayrı çalışma düzenlendiğini aktardı. İlk çalışmada, 847 kişinin katılımıyla Covid-19 ile ilgili stres ve kaygıyı ölçen bir ölçek geliştirdiklerini belirtti. İkinci çalışmada Covid-19 kaygısının bireysel ve ilişki değişkenleri ile ilişkisinin kesitsel olarak incelendiğini ve bu bölüme ilk çalışmaya katılan 847 kişi arasından seçilen 102 evli çiftin dahil olduğunu aktardı. Çalışmanın kesitsel bölümünden çıkan sonuçlara göre, Covid-19 pandemisi döneminde hem kadınların hem de erkeklerin bireysel iyilik hallerinin bu stres kaynağından etkilendiği, ancak sadece erkeklerde bireysel stresi de aşıp ilişkiye yansıyan bir geçiş olduğu sonucuna varıldığını belirtti. Üçüncü çalışmada ise Covid-19 kaygısının evlilik uyumu üzerindeki etkilerini boylamsal olarak incelediklerini ve çalışmanın bu bölümünün de 100 evli çift ile gerçekleştirildiğini belirtti. Çalışmanın boylamsal kısmının sonuçlarına göre, çeşitli koruyucu etkenler olduğundan bahsetti. Özellikle gün içerisinde partnere kendini açmanın ve algılanan partner duyarlılığının romantik yakınlığı artırdığı bulgusunu paylaştı.
Konuşmanın sonunda ilişki kalitesini korumak için çiftlere, özellikle de erkek partnerlere, stresi yönetmelerini ve psikolojik iyi olmayı sağlayacak mekanizmaları sunmanın faydalı olabileceğine dair sonuca ulaşıldığından bahsetti.