Doç.Dr. Safa KOÇOĞLU’nun Araştırmacı Olarak Yer Aldığı Proje Kadına Yönelik Aile İçi Şiddeti Azaltmaya Yönelik Politika Önerileri Oluşturmaya Başladı
Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Safa KOÇOĞLU’nun araştırmacı olarak yer aldığı ve TÜBİTAK 1001 tarafından desteklenen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Kapsamında, Yürütülen Aile İçi Şiddeti Önlemeye/Azaltmaya Yönelik Proje ve Uygulamaların Etki Analizlerinin GAP Analizi Yöntemi ile Değerlendirilmesi” başlıklı proje Türkiye’de aile içi şiddetin boyutlarını incelemeye devam ediyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. F. Umut BEŞPINAR’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje dokuz araştırmacının yer aldığı bir ekip ile birlikte yürütülüyor.
Proje, Türkiye’de 2007 yılından bu yana kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele konusunda geliştirilmiş olan Ulusal Eylem Planlarını ve bu planlar sonucu gerçekleştirilen uygulamaları değerlendiriyor. Proje, kadın haklarına ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik hem ulusal hem de uluslararası pek çok politika geliştirilmiş olmasına rağmen ülkemizde çok sayıda kadına şiddet ve aile içi şiddet olayının ortaya çıkmasından ve oranların düşmemesinden hareketle, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin boyutlarını belirlemeyi, nedenlerini tespit etmeyi hedefledi. Bu tespitlerin ardından ise; Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın kadınlar ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddet ve istismarın ortadan kaldırılması hedefine de önemli katkılar sağlamak üzere, iyileştirme önerileri sunulması amaçlandı.
Projenin ilk iki döneminde gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda, Eylem Planları’nda iyileştirme ihtiyacı olan alanlar “Kadın erkek eşitliğine yönelik mevzuat düzenlemelerinin yapılması, farkındalık yaratma ve zihniyet dönüşümünün sağlanması, koruyucu hizmet sunumu ve şiddet mağduru kadınların güçlendirilmesi, kapsayıcı sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi ve uygulanması, kurumlar arası iş birliği ve politika geliştirilmesi” olarak tespit edildi.
Proje ekibi, ikinci aşama olarak, iyileştirme öngörülen bu alanlar çerçevesinde yürütülen kadına yönelik aile içi şiddeti önlemeye/azaltmaya yönelik proje, program ve uygulamaların dokümanter analizi, sahadaki yansımaları ve neden oldukları sonuçlar açısından etki analizini yaparak bu çalışmaların işleyen ve işlemeyen yönlerini tespit etmeyi amaçladı. Bu çerçevede proje ile “girdi-süreç-çıktı” temelinde yapılacak etki analizleri sayesinde, kanıta dayalı politika önerileri geliştirmek için katkı sunulacak.
Yürütülen proje ile aile içi şiddet görmüş kadınlar için geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuş programlar somut koşullarda analiz edilerek değerlendirilecek, kadınların ihtiyaçları ile sunulan hizmetler arasındaki boşluk alanları saptanacak. Türkiye’de kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele kapsamında yürütülen aile içi şiddeti önlemeye/azaltmaya yönelik proje ve uygulamaların etki analizlerinin yapılması sayesinde etkili, önleyici ve gerçekçi politika önerileri sunulacak. Bu sayede proje ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın toplumsal cinsiyet eşitliği için uygulanabilir mevzuatın ve politikaların geliştirilmesi ve güçlendirilmesi hedefine de önemli bir katkı sağlanacak.