Menü Kapat

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Açık Alanlarında Sürdürülebilir Tasarımlar Geliştiriyor

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Ar.Gör.Dr. Altay ARBAK, Dr.Öğr.Üyesi Buğrayhan BİÇKİCİ ARIKAN ve Yusuf ŞAHİNKAYA, kampüs alanlarımızda kullanılmak üzere, ekolojik sürdürülebilirlik özellikleri ile donatılmış akıllı kamelyalar üretmek üzere bir araştırma projesi başlattı. “Akıllı Kamelya Projesi” olarak adlandırılan proje Üniversitemiz tarafından bilimsel araştırma projesi olarak desteklenmekte. Proje ile hem yağmur hasadı yapan hem de güneş panelleri ile elektrik üreten bir kamelya tasarımının yapılması ve bu tasarımın Üniversitemiz Kuzey Kampüs açık alanlarında kullanılması hedeflendi.

Özellikle son birkaç on yıllık dönemde küresel düzeyde görülen nüfus artışına bağlı olarak temiz su kaynaklarına ve temiz enerji teknolojilerine olan ihtiyaç sürekli artmaktadır. Paralel olarak, bu kaynak sorununun çözülmesi için sistemlerin ve ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar da önem kazanmaktadır. Türkiye özelinde bakıldığında, ülkemizin de son dönemlerde küresel çapta yaşanan kuraklık probleminden önemli derecede etkilendiği; baraj, nehir ve göllerimizdeki temiz su miktarının azaldığı; artan nüfus karşısında güvenli ve temiz suya erişimin gittikçe zorlaştığı görülmektedir. Bu nedenle, hem iyi bir su yönetimi mekanizması kurulmasının hem de su kullanım verimliliğini sağlayacak uygulamaların geliştirilmesinin büyük önem taşıdığı görülmektedir. Enerji açısından bakıldığında ise; arz kısıtlı olmasına rağmen enerji tüketimi ve elektrik tüketiminin sürekli olarak arttığı görülmektedir. Bu durumun da hem enerji verimliliğini sağlayacak uygulamaların hem de yenilenebilir ve temiz enerji kullanan teknolojilerin geliştirilmesini ön plana çıkardığı görülmektedir.

Bu bağlamda öğretim elemanlarımız tarafından üzerinde çalışılan akıllı kamelya projesi ile hem yağmur hasadı yapan hem de güneş enerjisi kullanarak yenilenebilir ve temiz enerji kullanan sistemlerin birbirine entegre edilerek, ekolojik ve kendine yetebilir bir sistem üretilmesi amaçlandı. Tasarlanan Akıllı Kamelya projesi ile kamelyanın üzerinde konumlanacak güneş panelleri sayesinde kamelya çevresinin aydınlatması ve öğrencilerin telefon, bilgisayar gibi teknolojik cihazlarının üretilen temiz enerji teknolojilerinden faydalanması planlandı. Ters şemsiye sistemi ile toplanan yağmur sularının ise; kamelya çevresinde ve kampüs içerisindeki yeşil alanların sulama işlemleri için kullanılması hedeflendi. Modern kamelyaların içerisinde bulunan masalar ve etrafına yerleştirilmesi planlanan oturma alanları sayesinde de kampüs içerisindeki öğrenci alanlarının genişletilmesi hedeflendi.

Proje aynı zamanda, Üniversitemizin büyük önem gösterdiği Sürdürülebilir Kampüs hedef ve uygulamaları açısından da büyük önem taşımaktadır. Projenin aynı zamanda üniversite içerisinde sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekmesi ve farkındalık yaratması amaçlanmaktadır.

2022 yılında araştırma ve tasarım aşaması yürütülen projenin, 2023 yılında kampüs alanlarımız içerisinde uygulanması planlanmaktadır.

Posted in Haberler, SKA 6, SKA 7, SKA HABERLERİ