Menü Kapat

Dr.Öğr. Üyesi Gözde NALBANT EFE’nin Ortak Yazarı Olduğu Türkiye’de Kadın İstihdamının Durumunu ve İstihdam Düzeyini Etkileyen Faktörleri Bölgesel Düzeyde İnceleyen Kitap Yayımlandı

Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü’nden Dr.Öğr.Üyesi Gözde NALBANT EFE ile Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nden Prof.Dr. Gülay AKGÜL YILMAZ’ın birlikte kaleme aldığı “Türkiye’de Kadın İstihdamı: Durum Tespiti, Bölgesel Analiz ve Politika Önerileri” isimli kitap Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Yayınları tarafından yayımlandı. Kadın istihdamını artırmaya yönelik geliştirilecek politikalara ışık tutacak bulguları tespit etmeyi hedefleyen kitap başlıca iki eksen üzerine kurgulandı: Bunlardan ilki Türkiye’de kadın istihdamının durumunun ve yapısal özelliklerinin ortaya konulması, ikincisi ise kadın istihdamını etkileyen faktörlerin bölgesel düzeyde belirlenmesi.

Kadın istihdamının durumunu ortaya koymak bakımından YILMAZ ve EFE Türkiye’de 2004-2021 döneminde kadının işgücüne katılımı, kadın istihdamı ve kadın işsizliği verilerini erkeklerle kıyaslamalı şekilde değerlendirdiler. Bunun yanında kadın istihdamını; eğitim durumuna, işteki durumuna, iktisadi faaliyet kollarına ve mesleki ayırıma dayalı olarak da irdelediler. Kadının işgücüne katılmama sebepleri, karar alma mekanizmalarına kadınların siyasal katılımı, kadınların kayıt dışı istihdamı, cinsiyete dayalı ücret açığı, cam tavan olgusu ve genç işsizliği gibi başlıklar altında da kadın istihdamının önündeki engelleri tartıştılar. Ayrıca Türkiye’de kadın istihdamına ilişkin göstergeleri OECD üyesi ülkeler ile de kıyaslayarak konunun önemini vurguladılar.

Kadın istihdamını etkileyen faktörlerin belirlenmesi hususunda ise çalışmada on beş farklı değişkene ait 2009-2020 dönemi bölgesel verilerinden yola çıkarak bu değişkenlerin kadın istihdamı üzerindeki etkilerinin yönü ekonometrik analiz ile ortaya koyuldu. Türkiye geneli için elde edilen sonuçların yanında daha detaylı bulgulara ve politika önerilerine ulaşabilmek için aynı analizler, Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE)’ne göre belirlenmiş 4 alt bölgesi için ayrı ayrı gerçekleştirildi.

Çalışma sonucunda kadın istihdamı üzerinde etkisi bulunduğu yaygın kabul gören faktörlere ilişkin, Türkiye geneli için gerçekleştirilen analizde literatürdekine benzer sonuçlar elde edildi. Ancak üç değişken dışında ele alınan diğer on iki değişkenin kadın istihdamı üzerindeki etkilerinin SEGE’ye göre belirlenmiş alt bölgeler itibarıyla farklılaştığı tespit edildi. Özellikle sosyo-ekonomik açıdan en az gelişmiş illerin yer aldığı dördüncü bölgedeki bulguların diğerlerinden ciddi ölçüde ayrıştığının altı çizildi. Dolayısıyla kadın istihdamını artırıcı yönde geliştirilecek istihdam politikası önerilerinin bu bölgesel farklılıkları göz önünde bulunduracak şekilde tasarlanmasının, politikaların hedef odaklılığını sağlamak ve kaynakların etkin kullanımını gerçekleştirmek bakımından faydalı olacağı ifade edildi.

Yılmaz, G. ve Nalbant Efe, Gözde (2022). Türkiye’de Kadın İstihdamı: Durum Tespiti, Bölgesel Analiz ve Politika Önerileri. İstanbul: Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Yayınları-34. 

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 5, SKA 8, SKA HABERLERİ