Üniversitemiz Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı üyesi Dr.Öğr.Üyesi Sezen Kama IŞIK’ın yazarlarından biri olduğu “Yeni Bir Siyasi Parti Türü Olarak Elektronik Siyasi Partiler” başlıklı makale İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası’nın 2021 yılı ikinci sayısında yayımlandı.
Araştırmada siyasi partilerin teknoloji ve internet sayesinde geçirdiği dönüşümü ortaya koyuldu ve yeni bir tür olan elektronik siyasi parti kavramının ayırt edici özellikleri, tanımı ve dünyadan örneklerini mevzuatları ile birlikte ele alındı.
Yazarlar, araştırmada siyasi partilerin ortaya çıkışını 19. yüzyılın getirdiği toplumsal ve ekonomik dönüşümle birlikte oy hakkının genişlemesi ve halkın yönetimde söz sahibi olma isteği neticesinde ele alarak ve siyasi parti kavramının günümüze dek ulaşmasını temsili demokrasinin başarılarından biri olarak değerlendirdi. Öte yandan teknoloji ve internetin gelişiminin demokrasi anlayışında da değişimler yarattığı ve siyasi partilerin de dijitalleşmesine yol açtığı, geleneksel siyasi partilerin ise tam anlamıyla dijitalleşmemişlerse de internet ve teknolojiyi etkin biçimde kullandıkları tespitine yer verildi. Bunun yanı sıra yeni bir tür olarak tamamen internet üzerinden kurulan ve işleyişini de internet üzerinden devam ettiren siyasi partiler ele alındı. Bu partilerin halkın siyasete katılmasında pozitif bir etken olduğu, siyasal haklar bağlamında sosyo-ekonomik eşitsizlikleri azalttığı ve karar alma süreçlerinin demokratikleşmesine katkı sağladığı tespit edildi. Ayrıca elektronik siyasi partilerin politik kapsayıcılığının daha fazla olduğu ele alınan örnekler üzerinden açıklandı.
Araştırma sonucunda pandeminin yarattığı etki ve internet kullanımının artmasını göz önünde bulundurarak, elektronik partilerin gelecekte temsili demokrasinin vazgeçilmez unsurları olacağı ve zamanla doğrudan demokrasi araçlarına dönüşebileceği vurgulandıı. Ayrıca Türkiye özelinde değerlendirme yaparken, bir elektronik parti girişimi olan e-Parti’nin siyasi partiler mevzuatının örgütlenme konusundaki kriterlerini sağlayamadığı için parti olarak kabul edilmediği, fakat teknolojinin yarattığı dönüşüme ayak uydurabilmek için elektronik partiler hakkında hukuki düzenlemeler yapılması gerektiği belirtildi.
Makaleyi okumak için buraya tıklayınız.
Kama Işık, S. & Işık, A. (2021). Yeni Bir Siyasi Parti Türü Olarak Elektronik Siyasi Partiler . İstanbul Hukuk Mecmuası , 79 (2) , 673-698 . DOI: 10.26650/mecmua.2021.79.2.0008