Menü Kapat

Arş.Gör.Dr. Ayşe Büşra SUBAŞI YURTÇU’nun Yazarları Arasında Yer Aldığı ve Özel Eğitim Gereksinimi Olan Çocuklar için Kapsayıcı Eğitim Uygulamalarını Ele Alan Kitabı Yayımlandı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Ayşe Büşra SUBAŞI YURTÇU’nun, Prof. Dr. E. Sema BATU ile birlikte yazarlığını yaptığı “Kaynaştırma/Bütünleştirme Uygulamalarına Yönelik Bir Destek Eğitim Hizmeti: Özel Eğitim Danışmanlığı” isimli kitabı, Vize Akademik tarafından basıldı.

Kitap, Dr. Ayşe Büşra SUBAŞI YURTÇU’nun Prof. Dr. E. Sema BATU danışmanlığında yürüttüğü “Bir Okul Öncesi Eğitim Sınıfındaki Kaynaştırma Uygulamalarının Özel Eğitim Danışmanlığı Desteğiyle İyileştirilmesi: Bir Eylem Araştırması” başlıklı doktora tezinden üretildi.

Kitabın ilk bölümünde kapsayıcı eğitim ve kaynaştırma uygulamalarında destek eğitim hizmetleri ve özel eğitim danışmanlığının uygulama süreci, ikinci bölümde özel eğitim danışmanlığına ilişkin uluslararası ve ulusal araştırmalar, son bölümde ise tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen özel eğitim danışmanlığı uygulaması süreci erken çocukluk eğitiminde kaynaştırma uygulamalarından bir örnek olarak aktarıldı.

Kitabın önsözünden:

İnsan haklarına ilişkin gelişen bakış açısı ve kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarının paydaşlara yönelik katkılarının ortaya konmasıyla birlikte, kaynaştırma uygulamaları ve bu uygulamalara ilişkin araştırmalar günümüzde oldukça yaygındır. Söz konusu uygulamalara yönelik araştırmalar özel eğitim gereksinimi olan bireylerin tipik gelişim gösteren akranlarıyla aynı ortamda eğitim alırken öğretmenlere ve öğrencilere sunulması gereken bazı hizmetler olduğunu belirtmektedir. Bu destek eğitim hizmetlerinden biri özel eğitim danışmanlığıdır. Özel eğitim danışmanlığı sahip olduğu bazı avantajlar nedeniyle destek eğitim hizmetleri arasında ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle özel eğitim danışmanlığının nasıl uygulandığına ilişkin örnek uygulamaların aktarılmasının oldukça önemli olduğu söylenebilir.

Yarattığı olumlu sonuçlara ilişkin pek çok araştırmanın bulunduğu özel eğitim danışmanlığı hizmeti, Türkiye’de yalnızca birkaç araştırmaya ve bazı kitap bölümlerine konu olmuştur. Bununla birlikte uygulama sürecinin örneklerle ayrıntılı olarak açıklandığı bir kaynak bulunmamaktadır. Bu kitabın bu gereksinime katkıda bulunacağını, özel eğitim danışmanlığı sunacak olan uzmanların örnek uygulamaları görebileceği ve özel eğitim danışmanı yetiştirme süreçlerinde yararlanılabilecek bir kaynak olacağını düşünüyoruz. Çalışmamızın kaynaştırma uygulamalarının tüm paydaşları ve araştırmacılara faydalı olması dileğiyle…”

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 4, SKA HABERLERİ