Menü Kapat

Ar.Gör.Dr. C. Kemal Can’ın Covid-19 Pandemisi Sırasında Gelişmekte Olan Ülkeler in Kamu Mali Yönetimi İçin Uyarılar Sunduğu Araştırması Kitap Bölümü Olarak Yayımlandı

Ar.Gör.Dr. C. Kemal CAN’ın yazarları arasında yer aldığı Covid 19’un gelişmekte olan ülke maliyeleri üzerine etkilerini konu alan “Covid-19 Pandemisi Sırasında Kamu Mali Yönetiminin Zorlukları: Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Uyarılar” başlıklı kitap bölümü Peter Lang Publishing tarafından yayımlandı.

CAN’ın kitap bölümü haline getirdiği araştırmasının sonuçları, sadece birkaç ay içinde bulaşıcı bir viral hastalıktan ziyade ekonomik bir pandemiye dönüşen COVID-19 pandemisinin, şu anda dünya çapında ekonomik faaliyetler için büyük bir engel teşkil ettiği hususuna dikkat çekti. Bununla birlikte, çalışmada gelişmiş ve sanayileşmiş ülkelerden farklı olarak, gelişmekte olan ve yükselen ekonomilerin, zaten sığ olan mali kaynaklarının çoğunlukla COVID-19 nedeniyle ortaya çıkan acil finansal ihtiyaçları karşılamak için gereken seviyenin çok altında olduğu ve bu nedenle bu ülkelerin finansal çalkantılara daha savunmasız bir durumda olduğu vurgulandı. Bu bağlamda çalışma, ekonomik kaynaklara ve mali yardıma yeterli erişimi olmayan bu ülkeler için  mevcut rahatsız edici koşullardan toparlanmaya geçişi kolaylaştırmak için dikkate alınabilecek bazı uyarılar sundu. Tamamlayıcı bütçe ve/veya dış finansman kullanımı,  yargı ve bürokrasi engellerinin azaltılması gibi tedbirler bu süreçte başvurulabilecek politika önerileri olarak çalışmada yer aldı. Yazara göre pandeminin getirdiği zor koşullar altında hükümetin operasyonel kabiliyeti, büyük ölçüde ihtiyaç duyulduğunda likiditenin mevcudiyetine bağlıdır ancak gelişmekte olan ülkelerde döviz rezervleri çoğunlukla bol değildir ve bu ülkeler genellikle büyük miktarda yabancı para cinsinden borç kullanımından muzdariptir ve nispeten kırılgan ekonomilere sahip ülkeler olarak kabul edilmektedir. Çalışma sonuçları ayrıca pandemi sırasında borç seviyelerinin yükseldiğini ve ekonomik büyümeyi engelleyen bu ülkeler için ek harcamaların finansmanının daha pahalı hale geldiğini ortaya koydu. Çalışmada ayrıca, petrol fiyatlarındaki düşüşün durduğuna da dikkat çekilerek, yakın gelecekte enflasyonist baskıların artacağı konusunda uyarılar sunuldu. Bu nedenle, ekonomik toparlanmaya geçişi kolaylaştırmak için, bazı gelişmekte olan ülke merkez bankaları tarafından faiz oranlarının düşürülmesi ve parasal genişleme önlemlerinin açıklanması, yazar tarafından baskı olasılığını azaltmaya yönelik öneriler olarak önerildi.

Posted in Haberler, SKA 1, SKA 3, SKA 8, SKA HABERLERİ