“Mimarlık Araştırmaları”nın Dördüncü Seminerinde Çevresel Psikoloji ve Mekân Kavramları Tartışıldı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Mimarlık Araştırmaları” seminer dizisinin dördüncü semineri, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Doç.Dr. Emine Köseoğlu’nun sunumuyla 11 Ağustos 2021, saat 14:00 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Köseoğlu, “Çevresel Psikoloji ve Mekân Kavramı” başlıklı sunumunda, 1960’lı yıllarda çevresel psikoloji adı altında sistematik hale gelmeye başlayan bilim alanı üzerine örneklerle aktarımda bulundu. Sunumda, çevrenin insan üzerindeki etkisi, çevresel psikoloji bilim alanı çerçevesinde ele alınarak paylaşıldı. Mimarlık alanının sağlık ve psikolojik iyi olmaya etkisi, mekânın bireyler üzerinde yarattığı etkiler aktarıldı. Mekân tasarımı ile sağlanabilecek olumlu psikolojik etkiler vurgulandı.  Köseoğlu, çevrenin, mimari mekânın ve mekân kalitesinin birey üzerinde yaratabileceği etkileri vurguladı. Ayrıca çevrede olumsuz etki yaratabilecek mekânların üretilmemesi için gereken tasarım yaklaşımları aktarıldı.

Seminer, mimarlık araştırmalarına ve eğitimine çevresel psikolojinin sağlayabileceği katkılar üzerine yapılan tartışma ve soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Posted in Haberler, SKA 3, SKA HABERLERİ