Ar.Gör.Özge Gürsoy’un Yazarlığını Paylaştığı ve Kadıköy Hasanpaşa Kurbağalıdere Kentsel Sit Alanı’ndaki Kültürel ve Mimari Mirası Değerlendirdiği Kitap Üniversitemiz Yayınevi Tarafından Yayımlandı

Üniversitemiz Mimarlık Bölümü araştırma görevlisi Özge GÜRSOY’un, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Prof.Dr.Nazlı Ferah AKINCI ile yazarlığını paylaştığı “Kadıköy Hasanpaşa Kurbağalıdere Kentsel Sit Alanı Üzerine Bir İnceleme” başlıklı kitabı yeniden faaliyete başlayan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Yerleşimlerde; sorunu bulmak, sosyo-psikolojik anlamda çözebilmek, uyumlu mimari yaklaşımla yenilerini ilave etmek tüketme anlayışının önüne geçilmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda, GÜRSOY ve AKINCI kitaplarında birikimleri yok etmeden yol alabilmenin metotlarının arandığı deneysel bir bakış açısı sundu. İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Hasanpaşa Kurbağalıdere Kentsel Sit Alanı’nın incelendiği kitapta yazarlar, konut memnuniyeti ve kullanıcının kentsel sit alanına bakış açısını değerlendirip, kentsel sit alanındaki yapılar ve çevresi için iyileştirme önerileri sundu. Bu sayede kentsel sit alanı sakinlerinin yaşam kalitesinin mimari ile arttırılması için bir seçenek ortaya kondu.

Kitapta, alandaki sosyal ilişkilerin geçmişi ve süreçte yaşanan değişimler vurgulandı. Ayrıca, Hasanpaşa Kurbağalıdere Kentsel Sit Alanı’nda yaşayanların alana dair görüşleri ve beklentileri ilgili görüşme sonuçlarına da yer verildi. Sakinlerle yapılan görüşmelerle sosyal durumun yanında, fiziksel durum ve konutların psikolojik iyi olma haline etkisi de irdelendi. Yapılan tüm değerlendirmeler sonucunda yazarlar, konutların bireyler üzerindeki olumsuz etkisini düzeltmenin bir yolu olarak ve de kentteki kültürel mirasın korunması adına alandaki konut cephelerine detaylı iyileştirme önerileri sundu. Ek olarak kentsel sit alanının yanında, bölgenin kamusal alan ihtiyacını karşılamak adına rekreasyon alanı önerisi geliştirildi. Tüm bu öneriler ile kentsel sit alanında büyük çoğunluğu oluşturan yoksulların dayanıklılığının sağlanması ve refahın arttırılması adına önemli bir adım atılmış oldu.

Kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA HABERLERİ