Üniversitemiz Psikoloji Bölümü’nden Dr.Öğr.Üyesi Uzay Dural ŞENOĞUZ’un yazarları arasında olduğu, anne sağlığı üzerine yapılan “Impact of expectant mother’s knowledge level about fetal anomaly scan on their state anxiety prior to antenatal ultrasound screening” (Anne adaylarının fetal anomali taraması hakkındaki bilgi düzeyinin antenatal ultrason taraması öncesi durumluk kaygılarına etkisi) başlıklı araştırmanın sonuçları The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine Dergisi’nde makale olarak yayımlandı.
Çalışmada anne adaylarının ultrason muayenesi için başvurduklarında yaşadıkları antenatal ultrason bilgilerinin durumluk kaygıları ve psikolojik iyi olma halleri üzerindeki rolünün araştırılması amaçlandı. Çalışma için bir üniversite hastanesinin Perinatoloji Polikliniği’nde kesitsel bir araştırma yapıldı. Birinci trimester ultrason taraması ve ikinci trimester anomali taraması için başvuran anne adayları çalışmaya alındı. Çalışmaya toplam 500 anne adayı (ilk trimesterde 220 ve ikinci trimesterde 280) dahil edildi. Çalışma sonuçlarına göre katılımcıların yaşı ile durumluk kaygı düzeyi arasında negatif bir ilişki bulundu. Yani katılımcıların yaşı arttıkça durumluk kaygı düzeylerinin düştüğü tespit edildi. Ayrıca, katılımcıların eğitim düzeyinin durumluk kaygı düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu ortaya kondu. Çalışmaya katılan annelerin bilgi düzeylerinin ise; durumluk kaygı düzeyleri ile bir ilişkisinin olmadığı sonucuna varıldı. Tüm bunlara bakıldığında, gebe katılımcılarda ultrason taraması öncesi anksiyete düzeylerini etkileyen tek faktörün yaş olduğu ortaya kondu.
Çalışmaya buradan erişim sağlayabilirsiniz.
Sakalli Kani A, Esim Buyukbayrak E, Dural U, Oguz S, Yavuzer Ö, Yanartas Ö, Topcuoglu V. (2021). Impact of expectant mother’s knowledge level about fetal anomaly scan on their state anxiety prior to antenatal ultrasound screening. J Matern Fetal Neonatal Med. 18:1-6.