Üniversitemiz “Gelecek için Söz Bizde Projesi”ne Destek Verdi

Üniversitemiz ve Kadir Has Üniversitesi’nin katkılarıyla Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 14 Ocak 2021 saat 14:00 ‘da “Gelecek İçin Söz Bizde 2021: Tasarruf ve Verimlilik Sempozyumu” düzenlendi. Toplantıya, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan AYDIN, Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Yaşar BÜLBÜL, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sondan DURUKANOĞLU FEYİZ, aynı üniversiteden Prof. Dr. Osman ZAİM, Üniversitemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Sevda AVCI, Doç.Dr. Hasan KÖTEN, Dr.Öğr. üyesi İsa YILMAZ, Prof.Dr. Halil İbrahim SAĞLAM ve Doç.Dr. Özcan Erkan AKGÜN ile Üsküdar ilçesinden projeye katılan okulların yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencileri katıldı. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen sempozyum kapsamında Üsküdar’da bulunan proje liseleri öğrencilerine bilgilendirmeler yapıldı.

Eğitim Bilimleri Fakültemiz, projenin “Eğitimde Tasarruf ve Verimlilik”  boyutuna Doç.Dr. Özcan Erkan AKGÜN danışmanlığında destek sağladı. AKGÜN, bu boyutu Haydarpaşa Lisesi Proje Ekibi ile çalıştı. Ekipte yer alan Ayşenur İŞAL, Deren ÇIĞ ve Hakan Deniss YURT’a okulun rehberlik öğretmeni Uzman Duygu Betül KOCA destek verdi. Bu kapsamda Doç. Dr. Özcan Erkan AKGÜN,  ilk toplantıda proje grubuna “Eğitim – Verimlilik İlişkisi” başlıklı bir bildiri sundu. Bildiride eğitimde verimliliğin ülkemizdeki verimlilikle nasıl ilişkili olabileceği tartışıldı. Eğitimde verimliliğin artırılması için temel faktörlerin neler olduğu ve bunların eğitime nasıl etkileri olduğu üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

Siyasal Bilgiler Fakültemiz öğretim üyesi Dr.Öğr.Üyesi İsa Yılmaz, “Tasarrufun Kalkınma İçin Önemi” başlıklı konuşmasında tasarruf kavramının, israf ve cimrilik arasında bir denge olarak tanımlanabileceğini; iktisat kavramının ise kist (adil olma) ve kast (ölçülü ve itidalli olma) anlamlarını ihtiva ettiğini belirtti. İktisat disiplininin daha adil bir gelir dağılımı, daha kalkınmış bir ekonomi ve daha sürdürülebilir bir ekonomiyi amaçladığını ifade eden Yılmaz, bu bağlamda kaynak israfının engellenmesinin, kaynakların etkin dağılımı ve sürdürülebilirliği için büyük önem taşıdığını vurguladı. Yılmaz konuşmasının ilerleyen kısmında tasarruf anlayışının milli ekonomiye nüfuzu ile sürdürülebilir bir büyüme, kalkınmış bir ekonomi ve gelir dağılımında adalet amaçlarının gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Sevda AVCI ve Doç. Dr. Hasan KÖTEN ise;”Teknolojide Tasarruf” ve “Verimlilik ve Teknoloji Üretimi” konularında sunum yaptı. Hocalarımız sunumlarında öncelikli olarak verimlilik ve tasarruf konuları eğitim, teknoloji, insan kaynakları ve diğer kaynaklar alt başlıklarında inceledi ve konu ile ilgili genel bilgiler aktardı. Bu bağlamda insanlığın sahip olduğu her kaynağı çok verimli kullanmanın ve tasarruflu bir şekilde sürdürülebilir kılmanın önemine dikkat çekildi. Üretilen teknolojilerde kaynakların nasıl verimli kullanılacağı konuşuldu. Mühendisler olarak geliştirilen teknolojinin geri dönüşüme uygun olarak tasarlamasının önemine vurgu yapıldı.

Her oturumda öğrencilere sağlanan detaylı bilgilere ek olarak, ilgili konularda öğrencilerin çalışmaları da incelenerek, üzerinde konuşuldu.

İlk toplantının ardından, 19 Şubat ve 24 Şubat tarihlerinde proje ekibi tekrar bir araya gelerek veri toplama araçlarını geliştirdi. Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü uhdesinde veriler toplandı ve elde edilen bulgular raporlaştırıldı.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 17, SKA 4, SKA 8, SKA 9, SKA HABERLERİ