Engelsiz Okul Modeli Bağlamında Fiziki Ortam Düzenlemelerine Genel Bakış Konulu Sunum Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Yeşim GÜLEÇ ASLAN 22-23 Şubat 2022 tarihinde Mardin’de  düzenlenen 11. Uluslararası Kültür ve Medeniyet Kongresi’nde “Engelsiz Okul Modeli Bağlamında Fiziki Ortam Düzenlemelerine Genel Bakış” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Prof.Dr.Yeşim GÜLEÇ ASLAN sunumunda öncelikle özel eğitimde özel gereksinimli bireyler için eğitim ortamları ve engelsiz okul modelini açıkladı. Erişilebilir eğitim için engelsiz okul modeli bağlamında kapsayıcı okulların tanımını yaptı. Okul içindeki tüm bireyler için eşit erişim imkânlarının oluşturulması engelsiz okul modelinin temelidir. Bir başka deyişle engelsiz okullarda okul içindeki bireylerin bireysel farklılıkları ne olursa olsun hizmetlere erişimlerinin sağlanması gerekmektedir. Bu doğrultuda, okul ve sınıf ortamlarında, özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçları temelinde fiziki ortama yönelik özel düzenlenmelerin yapılması gerekmektedir. Prof.Dr. GÜLEÇ ASLAN, sunumda sınıf ortamlarında gerçekleştirilebilecek fiziki olarak yapılabilecek temel düzenlemelere yönelik kuramsal bilgileri ele aldı ve son olarak evrensel tasarım ilkeleri doğrultusunda okul ortamında yapılabilecek düzenlemelerle ilgili örnekleri paylaştı. Örneğin fiziksel bağlamda farklılıkları olan bireyler için okul içinde rahatça hareket edebilmeleri, görme güçlükleri olan bireylerin dersleri takip edebilmeleri için alınabilecek ek önlemler gibi düzenlemelerin bu bireylerin eğitime erişmeleri için önemli olduğuna değindi. Sınıf içinde öğrenciler için tehlike oluşturabilecek unsurların olmaması, sınıfın büyüklük, ses, ısı ve ışık bakımından uygun olması, öğrencilerin dikkatlerini dağıtabilecek koşullar konusunda önlemler alınması örneklerini verdi. Sunum uygulamaya yönelik öneriler verilerek sonlandırıldı.