İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ve Sürdürülebilirlik Topluluğu, kampüs alanlarımız içerisinde oluşan organik atık üretimini azaltmak ve bu atıkları kullanılabilir bitki gübreleri haline getirmek üzere projeler geliştirmeye devam ediyor. Sürdürülebilirlik ekiplerimiz, kampüs alanlarımız içerisinde üretilen kahve atıklarını, dönüştürmek üzere, toplamaya başladı. Toplanan kullanılmış kahve posaları, kurutulduktan sonra Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirilen kompost uygulamalarında kullanılıyor, fazla posalar ise; paketlenerek kompost uygulaması yapan kentliler ile paylaşılıyor.
Sürdürülebilirlik ekiplerimiz, kampüs alanlarımız içerisinde oluşan katı atık miktarını azaltmak üzere 2022 yılında başladıkları atık geri dönüşümü çalışmalarını genişletmeye devam ediyor. Kampüs alanları içerisinde oluşan gıda atıklarını azaltmak üzere sıcak kompost ve bokashi kompostu uygulamaları gerçekleştiren İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu hem kompost edilen organik atık miktarını artırarak kompost uygulamalarını genişletmek hem de kamuda gıda atıklarının dönüştürülmesi konusunda bir farkındalık yaratmak üzere, kahve posalarını da geri dönüştürmeye başladı. Günümüzde kahvenin hemen hemen her türünün tüketiminin artması ile birlikte bu tüketim sonucunda oluşan atık miktarının da arttığına dikkat çeken proje ekibi, artan tüketim ile birlikte kahve posalarının yeniden kullanımı ve geri dönüşümü çalışmalarının, biyoplastik üretimi çalışmalarının da öne çıktığını belirtti. Kendilerinin ise; kahve posasını enerji gereksinimini ve üretim atıklarını en düşük tutacak seçenek olarak değerlendirdikleri kompost uygulaması ile geri dönüştürmeyi tercih ettiklerini belirtti.
Proje ekibi, Sürdürülebilirlik Ofisi’nde tüketilen kahvelerin posalarını ve Kuzey Kampüs alanımız içerisinde kahve satışı gerçekleştiren cafelerin kahve atıklarını, kompost uygulamalarında kullanmak üzere toplamaya başladı. Ekip üyeleri, süt ürünleri ile karışmış kahvelerin bakteri üremesine ve kötü kokulara yol açabilecek olması nedeniyle süt ürünleri ve şeker ile karışmamış olan, sade bir şekilde demlenen kahve atıklarını topladıklarını belirtti. Toplanan bu kahve posalarının küflenmeyi önlemek üzere, geniş bir alanda ve karton üzerinde belirli aralıklarla havalandırılarak kurutulduğunu ve kurutma işlemi tamamlandıktan sonra kahve posalarının bitki besini olarak kullanılmaya hazır hale geldiğini belirtti. Projenin akademik danışmanlarından olan Sürdürülebilirlik Ofisi araştırma görevlisi Ayça ÇELİKBİLEK, kullanılmış kahve telvesinin bitkilerin büyümesi için gerekli olan azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi temel mineraller açısından oldukça zengin olduğunu ve bu nedenle bir demleme sonrasında çöpe atılan bu atıkların bitkiler için harika bir besleyici olarak yeniden kullanabileceğini belirtti. Ancak, kahve posasının asidik bir yapısı olması nedeni ile bitkileri beslemekte doğrudan kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti. Asidik yapısı nedeni ile kahve posasının toprağın pH değerini düşüreceğini ve bu nedenle sulu meyveler ve kaktüsler gibi alkali toprağı tercih eden bitkilerde kullanımından kaçınılması gerektiğini ifade etti. Benzer şekilde, bir kerede çok fazla kahve gübresi kullanımının da azot yanığına neden olabileceği ve bunun da yaprakların sararmasına ve bitkisinin solmasına neden olabileceğini ifade etti. Bu nedenle, hazırlanan bu kahve posalarının kompost uygulamaları ile fermente edilerek kullanılmasının en uygun yöntem olduğunun altını çizdi.
ÇELİKBİLEK, hazırlanan kahve posalarının bir bölümünün Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından yürütülmekte olan sıcak kompost ve bokashi kompostu uygulamaları için kullanıldığını, bu kullanım sonrasında artan kısmının ise; paketlenerek kompost uygulaması yapmakta olan kentliler ile paylaşıldığını ifade etti. Kampüs alanlarımız içerisinde geliştirdikleri kurumsal sorumluluk projelerinde özellikle kampüs topluluğumuzun ve kamunun çevresel ayak izlerini azaltacak atık yönetimi projelerine önem verdiklerini açıklayan ÇELİKBİLEK, bu projede kahveleri paketlemekte kullandıkları poşetlerin de kurumda kullanılan eski takvimlerin ambalajları olduğunu ve bu ambalajların da yeniden kullanıldığını ifade etti. Bu bağlamda, yürütülen projenin kampüs alanlarımız içerisinde hem organik atıkların azaltılması hem de plastik atıkların azaltılması ile kurumumuzun sıfır atık projesine önemli katkı sağladığını ifade etti.
Kahve posalarını kullanarak ürettikleri kompost gübrelerinin bir kısmını gıda üretimi yapmak ve ata tohumlarını çoğaltarak dağıtmak üzere gerçekleştirdikleri tarımsal üretim projelerinde kullandıklarını belirten proje ekibi, artan kompostları ise; bahçelerinde ve balkon saksılarında kullanmak isteyen kişiler ile ücretsiz olarak paylaştıklarını ifade etti. Ayrıca, paketlenen kahve posalarının 5kg’lık bir bölümünün Kadıköy Belediyesi tarafındandan 31 Mayıs- 02 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Çevre Festivali’nde kentliler ile paylaşılacağını açıklayan proje ekibi, talep edenlerin Sürdürülebilirlik Ofisi stantına gelerek kahve posası paketlerini ücretsiz olarak alabileceklerini açıkladı.