Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Cen Cam İş Birliği ile Tek Kullanımlık Pipetlerin Neden Olduğu Plastik Atık Üretimine Dikkat Çekti ve El Yapımı Cam Pipet Hediye Etti

Çocukken içtiğin ve birkaç dakika sonra attığın meyve suyunun pipeti hala doğada. Ve yaklaşık 200 yıldan fazla doğada kalacak. Tek kullanımlık plastik pipetler ve içi plastik kaplı kağıt pipetler geri dönüştürülemez.

Şu anda dünya genelinde sahilleri çöplüğe çeviren 8,3 milyar plastik pipet var. Tek kullanımlık plastik pipetler, plaj temizliği çalışmalarında bulunan en yaygın 10 plastik türünden biri. Hafif oldukları için kolayca sürüklenebilmekte, su yollarına ve denizlere karışabilmekte. Pipetler hava yollarına sıkışması ve yutulması durumunda pek çok hayvan için de ölümcül tehlike içeriyor.

 

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 2024 yılı Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişileri geri dönüştürülemeyen tek kullanımlık plastik pipetler ve içi plastik kaplı kağıt pipetlerden uzaklaştırmak ve sürdürülebilir alternatifler olan cam pipetlerin kullanımını yaygınlaştırmak üzere Cen Cam ile iş birliği yaptı. Bu amaçla Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan öğrencilerimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimiz, 12 Temmuz 2024 tarihinde Göztepe Kuzey Yerleşkesi’ndeki ofis ve sosyal alanları ziyaret ederek plastik pipetler ve içi plastik kaplı kağıt pipetlerin tüketiminin yarattığı kaynak kullanımı, atık üretimi ve çevresel kirlilik hakkında bilgi verdi ve kampüs topluluğu üyelerimize yeniden kullanılabilir el yapımı cam pipetler hediye etti. Kurulan bu iş birliği sayesinde, toplam 45 kampüs topluluğu üyesi tek kullanımlık plastik pipet kullanımını bırakarak, sürdürülebilir cam pipetlerini ücretsiz olarak aldı. Ayrıca, kampüs topluluğumuz dışında kamuda da bir farkındalık yaratmak amacıyla, aynı gün İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmeler ve çekiliş sonucunda 5 kişiye daha cam pipet hediye edildi.

Etkinlik sırasında projenin akademik danışmanları tüm katılımcılara, her ikisi de tek kullanımlık olup geri dönüştürülemeyen plastik pipetler ve içi plastik kaplı kağıt pipetlerin doğada çözünmesinin yaklaşık 200 yıl sürdüğünü açıkladı. Bu bağlamda tek kullanımlık pipetlerin doğadaki plastik kirliliğinin önemli kaynaklarından biri olduğunu ifade eden ekip, pipetlerin üretim sürecinde de hammadde ve enerji tüketimi açısından yüksek kaynak kullanımı söz konusu olduğuna dikkat çekti. Ayrıca atık olarak en çok sahil ve plajlarda rastlanan tek kullanımlık plastik pipetlerin kolaylıkla deniz ve su yollarına karışabildikleri ve hayvanlar için ölümcül tehlike oluşturabildikleri vurgulandı.

Etkinliğin sponsorluğunu üstlenen Cen Cam, yerli üretimi desteklemenin yanı sıra, doğal kaynakların en etkili ve sürdürülebilir şekilde kullanılması ilkelerine bağlı olduklarını ve ürünlerinin üretiminde sürdürülebilir üretim ilkelerini benimsediklerini ifade etti. Ancak sürdürülebilir yaşam için kurumsal sürdürülebilirlik ilkelerinin yanı sıra, tüketici davranışlarının da sürdürülebilirlik odaklı olması gerektiğine dikkat çeken firma, bu noktada belirli dönemlerde kullanıcılarına yeniden kullanılabilir ürünler hediye ederek, bir teşvik yaratmayı amaçladıklarını vurguladı ve yeniden kullanılabilir cam pipetlerin bu teşvikin başında geldiğini açıkladı. Kolayca temin edilebilen ve minimum enerji tüketimiyle işlenebilen doğal ve bol miktarda bulunan bir malzeme olan camın kalite kaybı olmadan tamamen geri dönüştürülebilir olmasının çevresel ayak izimizi azaltmak konusunda bize çok yardımcı olduğunu belirten Cen Cam firması, cam pipetlerin plastik pipetlere sürdürülebilir bir alternatif olmakla kalmayıp aynı zamanda kaynakların korunmasına da yardımcı olduğunu vurguladı. Doğal ve toksik olmayan bir malzeme olan camın, plastik pipetlerde olduğu gibi içeceklerimize sızabilen ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olan BPA ve ftalatlar gibi zararlı kimyasallar içermediğini; dolayısıyla cam pipetleri tercih ederek hem kendimiz hem de çevre için güvenli ve sağlıklı bir seçenek seçmiş olacağımızı belirtti. Ayrıca geri dönüşüm sırasında yeni cam üretiminden daha az enerji tüketildiği için karbon emisyonunun da daha düşük olduğu vurgulandı.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Cen Cam’ın ortaklaşa yürüttüğü bu sosyal sorumluluk projesi ile 6 kg plastik atık oluşumu önlenirken, bu atıkların doğada 200 yıldan uzun süre kalmasının da önüne geçilmiş oldu. Bu plastik atık miktarının önlenmesi ile 10 kg sera gazının da atmosfere salınması engellendi. Böylece, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.

Üniversitemizde 2022 yılından beri İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yönetilen “Plastiksiz Temmuz” sosyal sorumluluk projesi, bu yıl İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Projenin akademik danışmanlığını ise; İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ekibinden aynı zamanda İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun akademik danışmanlığını da yapan Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk başkanı Ar.Gör.Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör.Zehra SAVAN üstlendi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), “Plastiksiz Temmuz” projesinin 2024 yılı etkinlikleri kapsamında kişileri ay boyunca her gün günlük yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlık bir plastik ürünü hayatlarından çıkarmaları ve plastiksiz bir yaşama adım atmaları için meydan okumaya davet etti. Meydan okuma süresince sosyal medya hesapları üzerinden her gün bu plastik ürünlerin yarattığı atık üretimi ve çevre kirliliği hakkında bilgi verilerek çevresel farkındalık yaratıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o plastik içerikli ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen sürdürülebilir alternatifler sunuldu. IMUSUS, aynı zamanda yaratılan bu farkındalığı tüketici davranışlarına da taşıyabilmek için Türkiye ve Dünyada sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden ve sürdürülebilir ürün etiketi olan 18 firma ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sayesinde, meydan okumanın belirli günlerinde firmaların sağladığı sponsorluk desteği ile hem öğrenci ve personelimize hem de kamuya, günlük yaşamlarında yeni bir davranış değişikliği yaratabilmek üzere, sürdürülebilir ürünler hediye edildi. Böylece kişilerin plastiksiz bir yaşama ilk adımı atmaları sağlanırken, kampüs topluluğumuzun kullandığı tek kullanımlık plastik atık miktarı ve çevresel ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlandı.

Plastik kirliliği ve kişilerin kullandıkları plastik miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir meydan okumaya davet eden “Plastiksiz Temmuz” hareketi 2011 yılından bu yana tüm dünyada kutlanıyor.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 13, SKA 17, SKA 3, SKA 7, SKA HABERLERİ