Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu “İleri Dönüşüm Atölyesi” ile Alüminyumlardan Sanat Eserleri Yapacak

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Topluluğu, çevresel ayak izini azaltmak üzere projeler geliştirmeye devam ediyor.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, kampüs alanları içerisindeki atık üretimini azaltmak üzere, “İleri Dönüşüm- Alüminyum” atölyesi düzenledi. 02 Mayıs 2024 Perşembe günü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi‘nde gerçekleştirilen atölye tüm öğrencilerimizin, personelimizin ve kamunun katılımına açık olarak gerçekleştirildi.

Atölyenin başlangıcında İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi’nden Ar.Gör.Furkan ERUÇAR, atık üretimini azaltmak için geri dönüşümün atık yönetimi hiyerarşisinin son basamağında yer aldığına dikkat çekti. Alüminyumun geri dönüştürülebilir bir madde olmakla birlikte, geri dönüşümün hem ulaşım ve depolama kaynaklı hem de dönüşüm için gerekli olan enerji ihtiyacı nedeni ile karbon emisyonuna yol açacağını belirtti. Bu nedenle öncelikli tercihin ileri dönüşüm çalışmaları olmasının önemini vurguladı. İleri dönüşümün sıfır atık politikalarını desteklemenin yanı sıra, döngüsel ekonomiye de önemli fayda sağlayacağını belirten ERUÇAR, ileri dönüşüm uygulamalarının ürünün değerini artıran uygulamalar olduğunu belirtti. Ürün değerini azaltan yeniden kullanım çalışmalarının ise; aşağı dönüşüm olarak adlandırıldığı bilgisini verdi. Atık kumaşlardan yeni ürünler yapılmasının, cam ve alüminyum gibi ürünlerin yeniden kullanımını içeren projelerin ileri dönüşüm çalışmaları için iyi birer örnek olduğunu vurgulayan proje ekibi, İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun bu malzemeler ile düzenlediği projelerden örnekler sundu ve gelecek çalışmalarından bahsetti.

İkincisi gerçekleştirilen atölyenin uygulama aşaması için İMUSUS üyeleri, öncelikle Göztepe Kuzey Kampüs’teki restaurant ve kantin alanlarından gün içerisinde kullanılan içecek kutularını topladı. Sonrasında  katılımcılar, alüminyum kutu atıklarının proje bünyesinde nasıl ileri dönüştürüleceğine dair bilgi edindi. Proje ekibinin alüminyumların sanat eserlerinde nasıl kullanılabileceğine ve öngörülen sergi çalışmalarına dair bilgilendirme yapmasının ardından katılımcılar, beraberlerinde getirdikleri içecek kutularından alüminyum pullar hazırladı.

Proje bünyesinde kampüsteki restaurant ve kantinlerdeki alüminyum içecek kutularının toplanmaya başlaması ile proje aynı zamanda kampüs alanları içerisinde üretilen atık miktarını azaltmaya katkı sağladı ve Üniversitemizin sıfır atık politikasını destekleyen bir kurumsal sorumluluk projesi haline geldi.

Gelecek İleri Dönüşüm Alüminyum atölyelerini @surdurulebilir_imu instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA HABERLERİ