Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu “İleri Dönüşüm Atölyesi” ile Alüminyumları Dönüştürecek

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Topluluğu, çevresel ayak izini azaltmak üzere projeler geliştirmeye devam ediyor.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, kampüs alanları içerisindeki atık üretimini azaltmak üzere, “İleri Dönüşüm- Alüminyum” atölyesi düzenledi. 24 Nisan 2024 Çarşamba günü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi‘nde gerçekleştirilen atölye tüm öğrencilerimizin, personelimizin ve kamunun katılımına açık olarak gerçekleştirildi.

Atölyenin başlangıcında İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi’nden Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, atık yönetiminde 3R kuralından bahsetti. Kişi ve kurumların atık üretimini azaltmak için öncelikle tüketimin azaltılması (reduce), sonrasında yeniden kullanılması (reuse) prensiplerini benimsemenin önemini vurgularken, geri dönüşümün (recycle) ise; bu hiyerarşinin son basamağında yer aldığına dikkat çekti. Bu noktada, Türkiye’nin de atık yönetimi stratejilerinde önemli bir yer tutan sıfır atık politikalarının ve döngüsel ekonomi stratejilerinin, günümüzde bu temel prensiplere ek olarak yeni kavramları da ortaya çıkardığını ifade etti. Bu kavramlardan biri olan ileri dönüşümün, asıl kullanım amacı tamamlanan ve atık haline gelen bir ürünün farklı şekillerden yeniden kullanılmasını ya da yenilenmesini içerdiğini açıkladı. Bu noktada, ileri dönüşüm çalışmalarının sonucunda ilk baştaki üründen başka bir ürün oluştuğuna ve ileri dönüşüm uygulamasının değeri artırdığına dikkat çekti. Hala hammadde özelliğini koruyan ürünün, sonraki dönemlerde geri dönüştürülebileceğini açıkladı. Atık kumaşlardan yeni ürünler yapılmasının, cam ve alüminyum gibi ürünlerin yeniden kullanımını içeren projelerin ileri dönüşüm çalışmaları için iyi birer örnek olduğunu vurgulayan ÇELİKBİLEK, İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun bu malzemeler ile düzenlediği projelerden örnekler sundu.

Atölyenin ikinci bölümünde katılımcılar, kendilerinin ve çevrelerinin günlük yaşam faaliyetleri sonucunda ürettikleri birikmiş alüminyum kutu atıklarının proje bünyesinde nasıl ileri dönüştürüleceğine dair bilgi edindi. Proje ekibinin alüminyumların sanat eserlerinde nasıl kullanılabileceğine ve öngörülen sergi çalışmalarına dair bilgilendirme yapmasının ardından katılımcılar, beraberlerinde getirdikleri içecek kutularından alüminyum pullar hazırladı.

İleri Dönüşüm Alüminyum atölyelerinin ikincisi 02 Mayıs 2024 Perşembe günü gerçekleştirilecek.

Posted in Haberler, SKA 12