İnsan Hak ve Hürriyetleri Topluluğu Katarakt Hastalığına Yönelik Farkındalık Çalışması Gerçekleştirdi

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından İnsan Hak ve Hürriyetleri Topluluğu, 5–9 Aralık 2022 tarihleri arasında Üniversitemizde katarakt hastalığına yönelik farkındalık çalışması düzenledi.

“Siz görürseniz onlar da görür” sloganıyla yürütülen etkinlikte ilk olarak katılımcılara katarakt hastalığı hakkında bilgi verildi ve bu hastalığın insanların sağlığı ile birlikte günlük yaşamlarını da olumsuz şekilde etkilediğine dikkat çekildi. Daha sonra katılımcılardan çevreyi katarakt hastaları gibi görmelerini sağlayacak gözlükleri takmaları ve çeşitli parkurları tamamlamaları beklendi. Etkinlikte kullanılan parkurlar ile dünyadaki 94 milyon katarakt hastasının günlük hayatlarında yaşadıkları zorlukların sağlıklı insanlar tarafından hissedilmesi ve böylece sağlık bilinci oluşturmaları amaçlandı.

Parkurun tamamlanmasının ardından gerek Türkiye’deki gerekse dünyanın diğer ucundaki katarakt hastalarının güçlendirilmesi ve ameliyat maliyetlerinin karşılanması için destek olmak isteyenlerina bağış yapabilecekleri kurumlar hakkında bilgi verildi. Böylece yapılan etkinlik ile farkındalık kazandırmasının yanında, sağlıklı insanlar ile görme engelli kabul edilen katarakt hastaları arasındaki yardımlaşma ve dayanışma duygusu artırıldı ve eşitsizliklerin azaltılması ile bu kişilerin sosyal ve ekonomik hayatta kapsanmasını sağlayacak politikalar geliştirilmesi konusunda toplumun bilinçlendirilmesi hedeflendi.