Üniversitemizin Hukuk Fakültesi ve Gelişim Hukuk Kulübü iş birliğinde organize edilen “İnsan Hakları Perspektifinden Mülteci Hukuku ve Göç Politikaları” başlıklı konferans 23 Nisan Cumartesi günü saat 17.00’de çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Konferans, Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı üyemiz Doç.Dr. Tülay YILDIRIM MAT’ın konuşması ile başladı. Türkiye ve Avrupa’nın mülteci politikalarının uluslararası insan hakları ve mülteci hukukuna uygunluğunu değerlendiren YILDIRIM MAT, Avrupa’nın sığınma arayan kişilere karşı ayrımcı politikalar izlediğini, bu ayrımcı göç politikalarının daha çok ülkeye kabul aşamasında belirgin olduğunu belirtti. Ayrımcı politikaların denizlerde itilme gibi eylemler sonucu insan hayatına mal olabildiğini, kimi zaman insanlık onuruna aykırı durumlara sebebiyet verdiğini ve bu gibi sebeplerden ötürü yaşam hakkı, işkence yasağı, ayrımcılığa uğramama hakkı gibi hakları ihlal ettiğini açıkladı. Avrupa’nın mülteci politikalarının usul bakımından uluslararası hukuka uygunsa da esas bakımından insan hakları hukuku ile bağdaşmadığı eleştirisinde bulundu.
Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı üyemiz Öğr.Gör.Dr. Zeynep ARDIÇ ise; göç olgusunu açıklayarak söze başladı. ARDIÇ, göçün sebepleri ve sonuçları üzerinden insan hakları ile ilişkisini değerlendirdi. Ulusal ve uluslararasılaşmış silahlı çatışmaların kitlesel göçlerin ve başlıca insan hakları problemlerinin en temel sebebi olduğunu açıkladı. Bu minvalde Türkiye’nin Ortadoğu’da vuku bulan silahlı çatışmalar sebebiyle en çok göç alan ülke niteliğinde olduğunu, Türkiye’nin transit bir göç ülkesi olmasına rağmen Avrupa’nın mülteci karşıtı politikası sebebiyle bir varış ülkesi konumuna geldiğini aktardı.
Sunumlardan sonra hocalarımız, öğrenci ve katılımcılarımızdan gelen soruları cevapladı.