Menü Kapat

Kuzey Kampüs B Blok Derslik Binamızda Su Tüketiminin Azaltılması Amacıyla Gri Su Kazanım Sistemi Kurduk

Üniversitemizin Kuzey Kampüsü derslik binalarında atık suyun değerlendirilmesi ve böylece kampüs kullanımı kaynaklı su tüketiminin azaltılması amacı ile kampüsümüzde kullanılan lavabo sularının tuvaletlerde sifon suyu olarak kullanımını mümkün kılacak bir çoklu gri su kazanım sistemi kuruldu.

Üniversitemiz, kampüs kullanım alanlarının ve kampüs nüfusunun artması ile birlikte daha sürdürülebilir bir kampüs gelişimi sağlamak için politikalar geliştirmeye ve eylem planları hazırlamaya devam ediyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden Temiz Su ve Sanitasyon hedefine katkı sağlamak üzere özellikle su kalitesinin iyileştirilmesi ve korunması, atık su yönetimi ve güvenli yeniden kullanımın geliştirilmesi konularındaki araştırmalara odaklanan Üniversitemiz, bir yandan da yeni inşa edilen binalarında tüketilen suyun yeniden kullanımı politikaları doğrultusunda proje uygulamaları gerçekleştiriyor.

Kurulan gri su kazanım sistemi, Üniversitemiz Biyomühendislik Bölümü’nden Prof.Dr. Erkan ŞAHİNKAYA’nın yürütücülüğünü üstlendiği ve Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr.Öğr.Üyesi Yasin KARAGÖZ’ün araştırmacı olarak yer aldığı ve Üniversitemiz kampüslerinde su tüketimini azaltmayı amaçlayan İstanbul Medeniyet Üniversitesinde Lavabo Sularının Tuvaletlerde Sifon Suyu Olarak Kullanımını Mümkün Kılacak Bir Sistemin Geliştirilmesi” başlıklı sürdürülebilirlik projesinin sonucu olarak gerçekleştirildi. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ve kurumumuzun bu hedefleri sunduğu katkıya destek sağlamayı amaçlayan proje, Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklendi. Projede, Üniversitemizin yakın dönem içerisinde öğrenci ve personel sayısının toplamda 17.000 kişiye ulaşması planlandığı gerçeğinden hareketle, gittikçe büyüyecek olan kampüs topluluğumuzda kişi başına düşen su tüketimini azaltmak için kampüste gri suların yeniden kullanımını sağlamak üzerine stratejiler geliştirildi. Kampüs alanlarımızdaki yıllık su tüketim takibi verilerine dayanarak, böyle bir nüfus için yıllık sifon suyu tüketiminin 65.000 m3 seviyesine ulaşacağı hesaplandı. Bu nedenle, gri suların sifon suyu olarak yeniden kullanımı ile hem doğal ve yenilenemeyen bir kaynak olan suyun israfını önleyecek hem de önemli derecede ekonomik bir kazanç sağlayacak bir sistem önerisi geliştirildi. Gerekli hesaplamaların ve çalışmaların yapılması ile projenin tamamlanmasının ardından, araştırma projesi sonucu üretilen model, Üniversitemiz Kuzey Kampüsü B Blok Derslik Binası’nın zemin kat tuvaletinde uygulandı.

Kampüs binalarımız için prototip olarak üretilen proje ile bir yandan kampüs alanımız içerisindeki su tüketiminin azaltılması sağlanırken, diğer yandan da suyun yeniden kullanımının ölçülmesi ve sistemsel verilerin, sistemin sağladığı verimliliğin kamu ile paylaşılması ile Üniversitemizin “Medeniyet odaklı, ürettiği bilim, teknoloji ve sanata evrensel değerleri katan özgün bir üniversite olmak.” vizyonu doğrultusunda, kişi ve kuruluşlara da atık su yönetimi ve güvenli yeniden kullanımın geliştirilmesi konusunda örnek olunması amaçlandı.

Proje tanıtımından:

Su sınırsız bir kaynak değildir. Ülkemiz yarı kurak bir iklim kuşağında bulunmakta olup, su stresi çekmektedir. Buna ilave olarak özellikle İstanbul’da artan nüfus ile birlikte lokal bir su kıtlığından bahsetmek mümkündür. Ülkemizde kişi başı evsel su tüketimi yaklaşık 220 L/kişi.gün seviyelerine ulaşmaktadır. Tuvaletlerde sifon suyu olarak kullanılan su, içme suyu kalitesinde olup, genel kulanım içerisinde %25 gibi bir orana sahiptir. Daha az kirli gri suların tuvaletlerde sifon suyu olarak kullanımı ile su kaynakları korunacağı gibi %25’e varan su tasarrufunun yanında kanalizasyona giden su miktarı da azalacaktır. Marmara Denizi’nde müsilaj sorunu son günlerde ülkemizin gündeminde olup, gri suların geri kazanımıyla denize deşarj edilecek atıksu miktarı da önemli ölçü de azaltılabilir.

Posted in Haberler, SKA 6, SKA HABERLERİ