Menü Kapat

Lösemi Hastaları Yararına Düzenlenen Hukuk Zirvesi Üniversitemizde İcra Edildi

Hukuk Fakültesi Gelişim Hukuk Kulübü‘nün ‘bir çocuğun yüzündeki gülümseme her şeye değer’ ana fikrinden yola çıkarak düzenlediği Hukuk Zirvesi etkinliği 240 katılımcı ile 13-14 Şubat 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi. Çocuk ölümlerinin önemli sebeplerinden olan ve çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35’ini oluşturan lösemi hastalığı ile mücadele amacıyla etkinlikten elde edilen 8500 TL gelirin tamamı LÖSEV’e bağışlanarak önemli bir sosyal sorumluluk projesi de gerçekleştirilmiş oldu.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim SUBAŞI ve Gelişim Hukuk Kulübü akademik danışmanı Dr. Sezen KAMA IŞIK’ın desteği ile düzenlenen, iki gün ve sekiz oturumdan oluşan programda Üniversitemiz bünyesinden ve dışarıdan pek çok akademisyen, farklı alanlara ilişkin bildirilerini sundu.

13 Şubat Cumartesi günü yapılan ikinci oturumda Milletlerarası Özel Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf ÇALIŞKAN “Uluslararası Yatırım Anlaşmalarında Tahkim Klozları” başlıklı bildirisini sundu. Prof. ÇALIŞKAN bildirisinde uluslararası yatırım anlaşması türlerinden bahsederek söze başladı. Prof. ÇALIŞKAN, tahkimin iki çeşit olduğunu, ICSID, UNCITRAL gibi kurumlar bünyesinde sürekli olarak hakemlik mahkemesi olarak faaliyet sürdüren kurumların yetkilendirilmesi halinde kurumsal tahkimin, yalnızca söz konusu uyuşmazlığa özel bir hakem heyeti kurularak yetkilendirilmesi halinde ad hoc tahkimin uygulama bulacağını açıkladı. Günümüzde uyuşmazlığın doğası ve tarafların iradesi doğrultusunda yatırım anlaşmalarına tahkim klozları yerleştirmek suretiyle uyuşmazlık çözüm merciinin belirlendiğini belirtti. Akabinde bu klozların hukuki niteliğini ve işlevini açıkladı.

Fakültemiz Medeni Hukuk Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Sezer ÇABRİ ise 14 Şubat Pazar günü yapılan son oturumda “Covid-19 Sebebiyle Alınan Önlemlerin Kira Sözleşmelerine Etkileri” başlıklı bildirisini sundu. Prof. ÇABRİ, Covid-19 pandemisi sebebiyle ilan edilen yasaklar sırasında kiralanan kullanılmaması, aynı yasaklar sebebiyle kira ilişkisinin çekilmez hale gelmesi sebeplerinden ötürü fesih edilebilmesi olanağının tartışmaya açıldığını, Covid-19 pandemisi kapsamında haklı sebeple feshin de mümkün olduğu görüşünün uygulama bulduğunu belirtti. Akabinde 7226 sayılı kanuna eklenen geçici maddede Mart ve Haziran 2020 tarihleri arasında belirli kira sözleşmeleri özelinde kira bedelinin ödenmemesi halinin geçerli bir sona erdirme sebebi olamayacağının kabul edildiğini açıkladı.

Program Hukuk Fakültesi dekanı Prof. Dr. İbrahim SUBAŞI’nın teşekkür ve kapanış konuşması ile sona erdi.

Posted in Haberler, SKA 3, SKA HABERLERİ