Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Medeniyet İşitme ve Denge Topluluğu tarafından düzenlenen “İşitme Cihazı Uygulamaları Atölyesi”nin ikinci etkinliği 27 Mayıs 2023 tarihinde, Ear-Technic, İdis, May İşitme, Meders, Phonak, Ws Audiology firmaları olmak üzere, 6 işitme cihazı firmasının iş birliği ile gerçekleştirildi. Cevizli Kampüsü’nde düzenlenen etkinlik, tüm öğrencilerimizin, işitme cihazı firmaları temsilcilerinin ve ilgili sağlık çalışanların katılımına açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirildi.
Etkinlikte işitme cihazının önemi toplum sağlığı açısından tüm yönleriyle ele alındı. İşitme azlığının ilaç ile tedavi edilemediği ya da ameliyatla düzeltilemediği vakalarda işitme kazancının sağlanması için işitme cihazlarının kullanıma başvurulabileceği belirtildi. Bu durumlarda işitme cihazlarının konuşmaları daha anlaşılır hale getireceği ve tüm işitsel sinyallerin daha rahat duyulabileceği ifade edildi. İnsanların birbirleri ile iletişim kurmasında önemli bir insan algısı olan işitmenin, bu anlamda kapsayıcı eğitim uygulamaları için de büyük önem taşıdığına dikkat çekildi. İşitme engelli öğrencilerin eğitime erişiminin sağlanması için işitme cihazlarının taşıdığı önem vurgulandı.
Daha sonra, Odyoloji Bölümü öğrencilerimizin işitme cihazı kullanımları hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmaları için uygulamalı bir mesleki eğitim gerçekleştirildi. Uygulama bölümünde öğrencilerimiz gruplar halinde her saat bir başka atölyeye katılarak tüm atölyeleri deneyimledi. Eğitime destek olan işitme cihazı firmaları, işitme cihazı konusunda katılımcılara bilgilendirme ve uygulama yaptı. Öğrenciler markaya özel teknolojiler, işitme cihazı özellikleri, marka yazılımlarının kullanımı, yardımcı dinleme cihazları ve aksesuarlar konusunda pratik bilgiler edindi ve kulak izi alımını uygulama fırsatı yakaladılar.
Uygulama bölümünde katılımcılara kulak izi alımı, kulak kalıbı yapımı, işitme cihazı seçimi, işitme cihazının ayarlanması, işitme cihazının kazançlarının gerçek kulak ölçümüyle doğrulanması, işitme cihazının teknik kapasitesinin test edilmesi gibi pratik uygulama becerileri kazandırıldı.
Atölye ile öğrenciler aynı zamanda alanda çalışan meslektaşlarıyla ve sektör temsilcileriyle tanışma ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladı. İşitme cihazı sektöründen yola çıkarak sağlık sistemindeki yenilikler tartışıldı. Uygulama sonrası tüm öğrencilerimizle konferans salonumuzda o gün görmüş oldukları uygulamalar ve bilgilendirmeler hakkında kahoot bilgi yarışması düzenlendi ve kazanan öğrencilere hediyeleri takdim edildi.