Menü Kapat

Öğrencilerimizin Orman Envanteri Çıkarılması ve Su Kalitesi Takibi Konularında Ürettikleri Yenilikçi ve Sürdürülebilir Projeleri Araştırma Desteği Kazandı

Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerimizin bölüm öğretim üyesi Dr.Öğr. Üyesi Haluk Bayram danışmanlığında hazırladıkları 4 farklı proje, “TÜBİTAK 2209-A – Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı“ndan kabul aldı. TÜBİTAK tarafından destek kazanan ve teknolojide yenilikçiliği destekleyen projeler, Saha Robotiği Laboratuvarı’nda yürütülmekte.

“Orman Envanteri Oluşturulmasına Destek için Düşük Maliyetli Sabit Kanatlı İHA Tasarım ve Gerçeklenmesi” Projesi – Ahmet Buğra Büyükarslan, Umut Dumandağ

Proje kapsamında, düşük maliyetli sabit kanatlı insansız hava aracının mekanik, elektronik ve yazılım tasarım ve gerçeklemesi yapılacaktır. İHA, belirlenen bölgelerin havadan fotoğraflanmasını yaparak, orman envanteri oluşturulmasına destek olacaktır. İHA’nın Gazebo ortamında simülasyon modeli oluşturulacaktır. Saha deneyleri ile sistem performansı test edilecektir.

Orman-İçi Otonom Uçuş ve Otomatik Orman Envanteri Oluşturulması Projesi – Ferdi Dumandağ, Ebrar Şahin

Projede düşük maliyetli, gerçek zamanlı, algıla-kaçın özelliğine sahip, orman içinde otonom navigasyon yapabilen ve envanter için faydalı bilgi toplayabilen çok-rotorlu İHA gerçeklenmesi amaçlanmıştır. İHA, otonom hareketinde derin öğrenme tekniği uygulamalarıyla pratiklik kazanacak, algılayıcı tümleştirme işlemi ile elde edilen faydalı bilgilerin doğruluğu artırılacaktır.

Ormanlık Alanda İnsansız Hava Araçlarının Risk-farkında Otonom İnişi Projesi – Derya Kara

Çoklu-rotorlu İHA’ların karmaşık ortamlara inişlerinde çevre şartları nedeniyle zorluklarla karşılaşılmaktadır. Özellikle askeri operasyonlarda kullanılacak teçhizatların, afet ya da acil yardım gerektiren diğer durumlarda tıbbi yardımların ya da kişisel kargoların taşınma ve teslim edilme sürecinde zarar görmemesi gerekir. Projede İHA’nın çevredeki risk faktörlerini dikkate alarak hareket/iniş planlamasını yapacak yaklaşım geliştirilecektir.

Su Kalitesi Takibi için Otonom Suüstü Robotun Tasarımı ve Gerçeklemesi Projesi- Fukran Sarıyıldız, Denizhan Aras

Düşük maliyetli insansız su üstü otonom robotun elektronik ve yazılım tasarım ve gerçeklemesi hedeflenmektedir. Robot, kendisine atanan görevleri otonom olarak yerine getirebilecektir. Görevler, geliştirilecek yer istasyonu yazılımı tarafından eş zamanlı olarak takip edilecektir. Ayrıca su üstü otonom robot, yaptığı ölçümler sonucunda su kalitesi haritalandırması yapacaktır.

Öğrencilerimizi ve öğretim üyemizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Posted in Haberler, SKA 15, SKA 17, SKA 6, SKA 9, SKA HABERLERİ