Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümü Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı’ndan Dr.Öğr.Üyesi Hatice Kübra BARCIN GÜZELDERE ile Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri Şevval GENÇTÜRK ve Zeynep TÜRKER’in ‘’Gebelik ve Laktasyon Dönemindeki Kadınların Beslenme Bilgi Düzeylerinin Vücut İmajı ve Duygusal Yeme Üzerine Etkisi’’ isimli projesi Tübitak 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Eylül 2022’de başlayıp Eylül 2023’e kadar sürecek olan çalışmada gebelik ve laktasyon döneminde beslenme bilgi düzeyiyle duygusal yeme davranışı ve vücut imajının araştırılması amaçlanmıştır. Bilindiği üzere, beslenme, büyüme ve yaşamın sürdürülmesi, sağlık risklerinin minimuma indirilmesi ve genel sağlığın korunması için elzemdir. Özellikle gebelik ve laktasyon döneminde bebeğin büyüme ve gelişimi açısından annenin sağlıklı ve yeterli düzeyde beslenmesi ve sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturması büyük bir önem taşımaktadır. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz beslenme ve/veya malnütrisyon, anne açısından hem doğum komplikasyonlarına hem de gebelik zehirlenmesi, anne ölümleri gibi birçok dramatik sonuçlar doğurabilmektedir. Bebeklerde ise gelişim geriliğinden neonatal mortalitenin artmasına kadar ciddi sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle gebelik ve laktasyon dönemindeki kadınlara güvenilir kaynaklardan doğru beslenme bilgisinin kazandırılması üzerinde durulması gereken bir halk sağlığı problemidir.
Ek olarak, gebelik ve laktasyon döneminde görülen hormonal değişiklikler nedeniyle bireyde duygusal yeme tetiklenebilir. Fazladan ağırlık kazanımı obeziteyi ve ilerleyen dönemde bireylerde vücut imajıyla ilgili endişeleri de beraberinde getirebilir. Tüm bu olumsuz sonuçları göz önünde bulunduran araştırmacılar, Prof. Dr. Süleyman Yalçın Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’ne başvuran 100 gebe kadın ile laktasyon döneminde bulunan 100 kadının çalışmaya dâhil edilmesini planladı. Çalışma sonucunda insanlar için yaşamın başlangıcı ve kadınların hayatlarındaki en önemli dönemlerinden olan gebelik ve laktasyon döneminde beslenme bilgisinin önemine dikkat çekmek ve katılımcıları doğru bilgiler ışığında yönlendirmek hedeflendi.