Üniversitemiz Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Arş.Gör.Dr. Aslı DEVRİM LANPİR danışmanlığında yürütülen, öğrencimiz Behiye Gül PEKDEMİR’in “Vejetaryen ve Vegan Yetişkinlerde Günlük Kolin Alımının Belirlenmesi ve Yeni Besin Korkusu ve Sağlıklı Beslenme Takıntısı ile Diyet Örüntüsü ve Diyet Kolin Alım Miktarının Karşılaştırılması” konulu araştırma projesi TÜBİTAK “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2022/1 dönemi kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Günümüzde hem iklim değişikliğinin önüne geçme hem de sağlıklı yaşam tarzı olarak lanse edilen vegan ve vejetaryen diyetler gitgide popülerlik kazanmaktadır. Ancak, bitkisel beslenmelerde bazı esansiyel besin maddeleri eksik kalabilmektedir. Hayati metabolik fonksiyonlarımız ve insan sağlığı için oldukça önemli olan kolin de bu önemli maddelerden biridir. Kolinin metabolizmadaki rolleri sayesinde hücresel sinyal iletimi, gen ekspresyonunda düzenleme, bebeklik döneminde beyin gelişimi ve yetişkin dönemde bilişsel fonksiyonların düzgün çalışmasında görev almaktadır. Bu proje kapsamında, vegan ve vejetaryenlerde günlük kolin alım miktarı saptanarak, bitkisel beslenme ile kolin için günlük önerilen miktarın ne kadarının diyetle alınabildiğini gösterildi.
Proje sonuçlarına bakıldığında; yetişkin vegan ve vejetaryen bireylerin günlük kolin alımının omnivorlardan farklı olduğu, günlük toplam kolin miktarı alımı en az olan grubun veganlar, en fazla olan grubun ise omnivorlar olduğu saptanmıştır. Besin desteklerinin günlük toplam kolin alımına katkısının önemsiz olduğu görülmüştür. Bu çalışma sonucunda, kolini diyetle eksik aldıkları saptanan vegan ve vejetaryen bireylerde plazma kolin düzeylerinin düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekli görüldüğünde besin desteği olarak takviyelerin verilmesi gerektiği sonucuna varıldı.