Menü Kapat

Öğretim Üyemizin Yazarları Arasında Olduğu, Madde Kullanım Bozukluğu Olan Hastalar Üzerinde Yürütülen Çalışma Yayımlandı

Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Işıl BİLİCAN‘ın yazarları arasında olduğu ‘’A pilot study of dialectical behavioral therapy group skills training in patients with  substance use disorder:  Changes in substance use severity, mood and relationship skills’’ (Madde kullanım bozukluğu olan hastalarda diyalektik davranışçı terapi grup becerileri eğitiminin pilot çalışması: Madde kullanım şiddeti, ruh hali ve ilişki becerilerindeki değişiklikler) başlıklı makale Bağımlılık Dergisi’nde yayımlandı.

Makalede Diyalektik Davranış Terapisi Grup Becerileri Eğitiminin (DBT-ST) hastaların madde kullanım şiddeti, ruh hali, psikolojik iyi oluş ve diğer psikolojik belirtiler, duygu düzenleme güçlükleri, kişilerarası problem çözme becerileri ve sosyal yeterlilik üzerindeki etkilerini araştırmak amaçlandı. Araştırma sürecinde madde kullanım bozukluğu olan dokuz ayakta tedavi gören erkeğe 20 hafta boyunca DBT-ST uygulandı.

Madde bağımlılığı ve madde kullanımı ile ilgili yapılan araştırmada olumlu sonuçlar elde edildi. Yapılan uyuşturucu tarama testlerinde, madde kullanımının sayısında anlamlı bir azalma görüldü. Ayrıca, madde kullanımının yoğunluğunda da belirgin bir düşüş yaşandı. Araştırmada, madde kullanıcılarının duygu düzenlemelerinde de olumlu bir gelişme gözlemlendi. Kullanıcılar, daha sağlıklı ve dengeli duygusal tepkiler sergileme eğiliminde oldu.

Özetle yapılan çalışmanın sonuçları 20 haftalık DBT-ST’nin katılımcıların yoksunluk günlerini artırmasına, duygusal düzenleme becerilerini artırmasına, depresyon ve anksiyete semptomlarını ve madde ile ilgili zorlukları azaltmasına yardımcı olduğunu gösterdi.

İlgili araştırmaya dair künye bilgileri aşağıda mevcuttur.

BİLİCAN, F. I., ÇETİNKAYA, M., ÇELEBİ, E., GÜLEN, B., & BARHAM, H. (2022). A pilot study of dialectical behavioral therapy group skills training in patients with substance use disorder: Changes in substance use severity, mood and relationship skills. Bağımlılık Dergisi, 23(3), 327-337.

Posted in Haberler, SKA 3, SKA HABERLERİ