Üniversitemizin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Burcu Taşkın’ın Panteion Üniversitesi’nden Utku Özer’le birlikte gerçekleştirdiği gayrimüslim azınlıklar hakkındaki “Türkiye’deki Yükselen Siyasal Kutuplaşma altında Gayri-Müslim Azınlıkların Siyasal Hakları ve Davranışları” başlıklı projesi Research Center for Humanities’den araştırma hibesi almaya hak kazandı.
Söz konusu projede Taşkın, Türkiye’deki gayrimüslim azınlıkların 2013 yılından bu yana iktidar ve muhalefet kesimleri arasında kutuplaşan ve artık seçim ittifaklarına yansıyan bir siyasi atmosferde, azınlık haklarını korumak ve kullanmak için yeni yolların nasıl geliştirilebileceğini konu aldı.
Gezi Olayları, terör saldırıları, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve askeri ayaklanma gibi çeşitli siyasi ve sosyal olaylar nedeniyle 2013 yılından bu yana Türkiye’de artan siyasi kutuplaşmayı esas olarak kimlikler üzerine inşa eden çalışmada araştırmacılar, Türkiye’deki gayrimüslim azınlıkların siyasi davranışlarına odaklanarak, kolektif ve bireysel haklarının koruma konusunda yaratıcı çözümlerin geliştirilmesi konusuna vurgu yaptı. Çalışmada ayrıca azınlık topluluklarının kendilerini iki kez hedef alan ve haklarını ve taleplerini ifade etmelerine imkân veren siyasi katılımı sınırlayan siyasi kutuplaşmayı algılayış biçimleri de politik demokratikleşme bağlamında ele alındı.
Araştırmacılar, 2015 yılından bu yana Türk parlamentosunda azınlık milletvekillerinin de yer alması bu çalışmayı azınlık gruplarının politik davranışlarının ve tercihlerinin ortaya konması açısından önemli hale getirdiğini belirtti. Yöntem olarak her azınlık grubunun önde gelen politikacıları, gazetecileri, akademisyenleri ile yüz yüze mülakat ve anket şeklinde gerçekleştirilen çalışmada, azınlıkların mevcut iktidar tarafında kalmayı mı, kendilerine daha yakın olan seküler partilere oy vermeyi mi yoksa azınlıklardan aday gösteren partilere mi oy vermeyi tercih ettikleri tespit edilmeye çalışıldı.
Çalışmada değinilen konular arasında ayrıca azınlık milletvekillerinin saha çalışmaları açısından Türk meclisindeki etkinliğinin kayıt altına alınmasının yanı sıra, azınlık milletvekilleriyle yapılan görüşmeler yapıldı ve bu toplulukların benimsedikleri söylemler aydınlatıldı. Araştırma ayrıca, Türkiye’nin, azınlık gruplarının akraba devletleriyle (Yunanistan, Ermenistan ve İsrail) son zamanlardaki ikili gerilimlerinin ve 2020 yazında Ayasofya ve Kariye müzelerinin cami olarak yeniden açılması gibi çok tartışılan politikalarının etkisini ortaya koydu.