‘Pandeminin Toplumsal Etkileri’ Başlıklı Seminer Düzenlendi

Üniversitemiz Sosyoloji Bölümü, 2021-2022 akademik dönemi açılış programı kapsamında 12 Ekim 2021 tarihinde Aşık Paşa Konferans Salonu’nda bölüm öğrencilerine yönelik ‘açılış dersi’ düzenledi. Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın’ın açılış konuşmaları ile başlayan program kapsamında İstanbul Üniversitesi İktisat Sosyolojisi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Veysel Bozkurt “Pandeminin Toplumsal Etkileri” başlıklı bir seminer verdi.

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin herkesin hayatını ciddi oranda etkileyip değişmesine neden olduğunu ifade eden Prof. Bozkurt, salgının üretimden tüketime, uluslararası ilişkilerden eğitime, ulaşımdan eğlenceye, dini ibadetlerden spor etkinliklerine kadar akla gelebilecek her alanda toplumsal yaşamı ve halk sağlığını etkisi altına aldığına değindi. Bu bağlamda, insanların virüs kapma, sevdiklerini kaybetme ve ölüm gibi konularda varoluşsal kaygılarının arttığını dile getiren Prof. Bozkurt, salgının süresi uzadıkça, yorgunluk, bıkkınlık ve artan depresyon belirtilerinin en önemli sorunlar haline geldiğini ifade etti. Salgın dönemlerinde stresin de arttığını belirterek araya giren sosyal mesafe sonucu toplumun yarısından fazlasının yalnızlaştığını; sosyal mesafe ve güvenlik önlemlerinin insanlar arasındaki ilişkileri zayıflattığını dile getirdi. Pandemi sürecinin olumsuz etkilerini gidermek için toplumsal değerlerin ve dayanışmanın, ortak bilinç, ortak tavır, ortak sorumlulukların öneminin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Bozkurt, konuşmalarına insanların güçlü sosyal bağlara sahip olduklarında kendilerini güçlü, güvende hissedeceklerini ekleyerek son verdi.

Seminerin ardından, açılış programı kapsamında bölüm öğrencilerinin hazırladığı oryantasyon programı gerçekleştirildi.

Yoğun bir katılım ve ilgi ile gerçekleşen program toplu fotoğraf çekimi ile neticelendi.

Posted in Haberler, SKA 3, SKA HABERLERİ