Menü Kapat

Prof.Dr. Hamza ATEŞ’in Görev Aldığı “Sürdürülebilir Tarım Şehri Kocaeli Projesi” Başarıyla Tamamlandı

2021 ve 2022 yılları içerisinde 11 ay süren bir sosyal AR-GE projesi olan Sürdürülebilir Tarım Şehri Kocaeli Projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi öncülüğünde, Kocaeli Valiliği, üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Kocaeli Kent Konseyi iş birliği ile gerçekleştirildi. Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof.Dr. Hamza ATEŞ de projenin yürütülmesinde görev alarak akademik araştırmalara katkı sağladı.

Söz konusu proje;

  • BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından olan açlığa son ilkesi çerçevesinde sürdürülebilir tarımı teşvik etmek
  • kentsel tarımı geliştirmek, ve
  • her ne kadar sanayi şehri olarak bilinse de önemli bir tarım potansiyeline sahip olan Kocaeli’de tarımın çağdaş teknik ve yöntemlerle gelişmesini sağlayarak gıda güvenliğine katkıda bulunmak amacıyla üretildi.

Projenin önemli bir yönü de, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından olan “Amaçlar için Ortaklıklar” başlığı altında yer alan “Sürdürülebilir kalkınma için politika tutarlılığının geliştirilmesi” için uygun bir yöntemi benimsemesidir. Nitekim kamu kurumları, tarımsal sanayi kuruluşları, diğer özel sektör kuruluşları ve üreticiler bir araya getirilerek bir yerel yönetişim mekanizması oluşturulması projenin temel hedefler arasında yer aldı.

Sürdürülebilir Tarım Şehri Kocaeli Projesi, 3 temel aşamada gerçekleştirildi. İlk aşamada mevcut durum ve Kocaeli ilinin sürdürülebilir tarım için güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek üzere bir veri envanteri çalışması yapıldı. Bu aşamada ayrıca, yurt içi ve dışında iyi tarımsal üretim ve sürdürülebilir tarım uygulama örnekleri ve projeleri derlendi. İkinci aşamada Kocaeli ilinde tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile ilgilenen 1506 üretici örneklem alınarak bir nicel akademik araştırma gerçekleştirildi. Üçüncü aşamada ise il çapında tarım sektörünün tüm paydaşlarının katılımı ile Tarım Şurası ve Çalıştayı düzenlendi. Tarım Şurası 500, Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı ise 238 kişinin katılımına sahne oldu. Proje sonuçları rapor haline getirilerek ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşıldı, ayrıca daha sonra kitaplaştırılması da kararlaştırıldı.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 17, SKA 2, SKA HABERLERİ