Menü Kapat

Prof.Dr. Pınar OBAKAN YERLİKAYA’nın Yer Aldığı, İklim Açısından Akıllı Gıda İnovasyonunu Hedefleyen Proje, Avrupa Birliğinden Destek Aldı

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Pınar OBAKAN YERLİKAYA’nın danışmanlar arasında yer aldığı, “İklim Açısından Akıllı Gıda İnovasyonu: İleri Dönüşümlü Kaynaklardan Bitki ve Deniz Yosunu Proteinleri Kullanımı” (IPSUS) başlıklı proje, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden konsorsiyum üyesi yürütücüsü olarak öğretim üyesi Dr.Öğr.Üyesi İsmail Hakkı TEKİNER’in yönetiminde 2022 yılında başladı.

Bir ERA-NET projesi olan bu çalışma, Avrupa Birliği’nin yeni dönem Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı olan “Horizon 2020 EraNet SUSFOOD2-FOSC 2021 Joint Call” kapsamında desteklenmeye hak kazanarak üç yıl süreyle devam edecek. Projenin Türkiye ayağının, potansiyel alerjenite durumlarının varlığı kısmının danışmanlığını İstanbul Prof. Dr. Pınar OBAKAN YERLİKAYA ile birlikte Gebze Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. üyesi Mehmet ÖZBİL yapmaktadır. Gelişmiş ülkelerin başı çekmesi ve diğer ülkelerin harekete geçmesiyle, sürdürülebilir gıda tüketiminin ve üretiminin desteklenmesi kapsamında yola çıkılan bu projenin ortakları arasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İngiltere’den Greenwich Üniversitesi, İtalya’dan Parma Üniversitesi ve SSICA, Fas’tan Ecole Nationale d’Agriculture de Meknes ve Mohammed V University ve Romanya’dan BEIA Consult International gibi kurumlar bulunuyor. Ayrıca Fransa’dan KEDGE Business School ve Türkiye’den Kaanlar Gıda A.Ş de ortaklar arasında yer alıyor.

IPSUS Projesinde, küresel gıda kaybını ve israf edilen yıllık 1,6 milyar ton gıdayı hammaddeler kabul ederek, bitkisel ve deniz yosunundan elde edilecek proteinlerin insanlar için gıdaların besin değerinin iyileştirilmesi açısından fırsata dönüştürülmesi amaçlandı. Bu bağlamda, proje ortağı ülkeler için önem arz eden ve proteince zengin altı adet gıda seçildi. Bu gıdaların gıda zinciri boyunca nitel ve nicel ileri dönüşüm fırsatları incelenecek. Yeni protein ekstraksiyon yöntemleri test edilecek olup, bu proteinlerin nütrisyonel kalitesi ve gıda güvenliği, biyoyararlılık ve potansiyel alerjenite durumları tespit ediecek. Elde edilen proteinlerin, et ve et ürünleri ile peynir alternatifleri formülasyonlarında kullanımları laboratuvar ölçekli olarak araştırılacak. Bulunacak sonuçlara göre alternatif ürünlerin, mevcut tüketilen ürünlere göre, düşük tuz, şeker ve yağ ile daha az gıda katkısı kullanımına dönük iyileştirmelerin yapılması hedeflendi. Böylece Akıllı Gıda İnovasyonu sayesinde gıda güvenliğinin ve gelişmiş beslenmenin sağlanmasına katkı sunulması amaçlandı.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 13, SKA 17, SKA 2, SKA HABERLERİ