Menü Kapat

Psikoloji Topluluğumuz ‘Sınırlar’ Temalı 2. Psikoloji Günleri Etkinliği Düzenledi

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Psikoloji Topluluğu, 29-30 Mayıs 2021 tarihlerinde ‘2. Psikoloji Günleri’ adlı çevrim içi bir etkinlik düzenledi. Teması ‘Sınırlar’ olan bu etkinliğe alanında uzman birçok psikolog ve öğrenci katılım sağladı.

Açılış konuşmasını Üniversitemiz Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve topluluk başkanı Dr. Duygu AKYÜZ’ün gerçekleştirdiği etkinliğin ilk konuşmacısı Maltepe Üniversitesi’nden Dr. Gülçin KARADENİZ idi. ‘Çocuklarda Sınır Bilinci’ başlıklı konuşmasında KARADENİZ sınırların neden çocukluk dönemindeki en temel ihtiyaç olduğunu anlattı.  Sınır bilincinin gelişmesinin çocukların hem aile içinde hem de arkadaş ve okul ortamında onaylanabilir davranışlar geliştirmesine yardımcı olacağını da belirtti.

İkinci konuşmada ise, Uzm. Psk. Vahide ULUSOY GÖKÇEK ‘Yakın İlişkilerde Sınırlar’ başlıklı konuşmasında yakın ilişkilerden ‘ben’ ve ‘öteki’nin sınırlarından bahsetti. Birlikteliğin gereklilikleri olduğunu ve bunların neleri kapsadığını dinleyicilere aktardı. Bunun dışında ilişkilerde sınırların nerede başlayıp nerede bittiğinin kişinin yaşam tarzı, inançları ve kişiliğine göre de farklılaşabileceğini belirtti.

Birinci günün son konuşmacısı ise MEF Üniversitesi’nden Dr. Ezgi TOPLU DEMİRTAŞ idi. “Flört Şiddetine Yönelik Koruyucu ve Önleyici bir Pratik: Sınır Koymak” başlıklı konuşmasında hangi davranışların şiddet olabileceğinden ve sınırın öneminden bahsetti. Bunun dışında kadına yönelik flört şiddetinin yaygın olduğunu ve flört şiddetine maruz kalanların psikolojik zarar yaşadığını aktardı.

Etkinliğin ikinci gününde ilk konuşmacı Dr. Kerem DÜNDAR idi. ‘Zihnin Sınırları’ adlı konuşmasında DÜNDAR, hafızamızı ve zihnimizi nelerin etkilediğini ve sınırlarının hangi çerçevede şekillendiğini dinleyicilere aktardı.

İkinci konuşmada ise Uzman Psikolog ve Cinsel Terapist Kayıhan ABA ile “Cinsellikte Sınırlar” konusu konuşuldu. İkili ilişkilerdeki sınırlılıklar, cinsellikte doğrular ve aslında yanlış bilinen bilgilerin psikolojideki etkisi ve ikili ilişkilerde cinsel şiddete maruz kalan bireylerin uğramış oldukları psikolojik zarar üzerine bilgiler paylaşıldı.

Üçüncü konuşmada ise; Fenerbahçe Üniversitesi’nden Dr. Merve MAMACI “İş Alanında Sınırlar” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. İş yerindeki bizi motive edecekler unsurlar, psikolojik iyi oluş, iş tatmini, yaşam tatmini, iş yerinde görülen mobbinglerin ruh sağlığı üzerindeki etkisi ve pozitif psikoloji hakkında konuşuldu.

Dördüncü konuşmada ise Uzm. Psk. Deniz BOZUNOĞULLARI “Sınırlar, Göç ve Travma” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Toplumsal değişimin neden olduğu kolektif bir eylem olarak; psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve bireysel sebeplerle bir yerden başka bir yere yapılan, kısa, orta veya uzun vadede geriye dönüş veya sürekli yerleşim hedefi güden coğrafik, kültürel ve toplumsal bir yer değiştirme hareketi olan göçü ve bunun etkisi ile oluşabilecek olan travmayı, ülkelerinden göç etmekte olan insanlara karşı alabileceğimiz sınırlar hakkında konuşuldu.

Son oturumda ise Yüksek Lisans Öğrencisi İpek DEĞİRMENCİ “Çevre ile Sınır Bilinci: Ekolojik Yaşam Pratikleri” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Küresel iklim değişikliğinin ekosistem ve canlılar üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu belirten DEĞİRMENCİ,  doğa ve insan eliyle yaratılan bu etkilerin ekolojik akıl ile toplumsal temelde çözülebileceğini ileri sürdü. Çözüme insanın kendisinden ve kendi ortamından, başlaması gerektiğini belirten DEĞİRMENCİ, insan ve yaban hayatı arasındaki çatışmaya değinerek  insanların diğer canlılarla, bitkilerle ve doğayla paylaştığı yaşam alanına saygılı bir tutum ile yaklaşması gerektiği konusu üzerinde durdu.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 13, SKA 15, SKA 3, SKA HABERLERİ