Fizik Mühendisliği Öğrencilerimiz Düşük Maliyetli İşitme Cihazı Geliştirdi

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Bahattin Ahmet BEDİRHANDEDE, Boron ZOROĞLU ve Muhammet DEMİRKAN, bitirme projeleri kapsamında “Düşük Maliyetli İşitme Cihazı” geliştirdi.

Yaşa bağlı işitme kaybı, merkezi işitme sisteminin olağan şekilde çalışmamasından kaynaklanan tüm dünyada 65 yaşın üzerindeki 226 milyon kişide görülen kronik bir durum olarak bilinmektedir. İşitme kaybı için kesin bir tedavi olmadığından işitme cihazlarının kullanımı, bireyleri rehabilite etmek ve yaşam kalitelerini iyileştirmek açısından oldukça sık kullanılan araçlardır. Bu ihtiyaçtan yola çıkan öğrencilerimiz, işitme kaybı olan kişiler için güçlendirilmiş bir ses üretmek üzere tasarlanmış düşük maliyetli işitme cihazı yaptı. Cihazın yapımında 3 transistör, 2 kapasitör, 4 direnç ve 1 termistörden oluşan entegre devre kullanıldı. Cihazda ön yükselticili bir mikrofon ile çevreden gelen sesler alınarak elektrik sinyallerine dönüştürüldükten sonra güçlendirilip bu elektrik sinyalleri tekrar sese dönüştürülmek suretiyle telefon kulaklığı şeklinde kullanılabilmektedir.

Projenin tamamlanmasından dolayı konuşma yapan öğrencilerimiz, geliştirdikleri işitme cihazının düşük maliyetinin sürdürülebilir bir temelde uygun fiyatlı sağlık cihazına erişimi artırmak açısından sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için önemli bir katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, yaptıkları cihazla işitme kaybı olan insanlar için ses kalitesinin arttırılabileceğini, buna bağlı olarak işitme engeli olan bireylerin sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirilerek yaşam kalitelerinin yükseltilebileceğine dikkat çekti.

Bu tedavisi olmayan hastalığa inovatif bir çözüm geliştiren öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 3, SKA 9, SKA HABERLERİ