Sanat Tarihi Topluluğu Dünya Mirası Sultanahmet’e Gezi Düzenledi

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Sanat Tarihi Topluluğu, 4 Aralık 2022 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan ve İstanbul’un tarihi merkezi olarak kabul edilen Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı’ndaki iki önemli mekanı tanıtmak üzerek bir gezi düzenledi. Gezinin rehberliğini topluluk danışmanı Ar.Gör. Yasin SAYGILI üstlendi.

Gezi programının ilk durağı, Büyük Saray Kalıntıları’nın da bir bölümünün içinde bulunduğu, Bizans İmparatorluğu dönemine ait kalıntıları ve mozaikleri sergileyen Büyük Saray Mozaikleri Müzesi oldu. Topluluk üyeleri, saray kalıntılarını gözlemleyip mozaiklerin estetik ve sembolik anlamlarını inceleyerek Bizans dönemi sanatının gelişimine dair derinlemesine bir anlayış kazandı. Aynı zamanda, mozaiklerin restore edilme süreci ve koruma yöntemleri hakkında bilgi alarak tarihi eserlerin ve kültürel mirasın korunması ve restorasyonu konusunda bilinçlendi.

Gezi programının ikinci durağı ise;Osmanlı İmparatorluğu’nun birçok döneminde kullanılmış önemli bir yapı olan Topkapı Sarayı oldu.   Topluluğu üyeleri, sarayın içindeki özel odaları, taht salonlarını, harem bölümünü ve müzeleri gezip Osmanlı dönemi sanatının ve yaşam tarzının izlerini takip etme fırsatı buldu. Aynı zamanda, sarayın yönetim yapısı, günlük hayatı ve sanatsal eserlerin ve kültürel mirasın korunması konularında derinlemesine bir kavrayış elde etti.

Dönemlere ait eser ve yapıların incelendiği gezi, rotanın tamamlanmasının ve katılımcı sorularının cevaplanmasının ardından sona erdirildi.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA HABERLERİ