Menü Kapat

Sosyoloji Bölümümüz “Toplumsal Yapı Araştırmalarında Veri Okuryazarlığı” Eğitimi Düzenledi

Üniversitemiz Sosyoloji Bölümü 6-7 Eylül 2021 tarihleri arasında Toplumsal Yapı Araştırmaları Lisansüstü Yaz Okulu Programı’na ev sahipliği yaptı ve program bünyesinde “Toplumsal Yapı Araştırmalarında Veri Okuryazarlığı” eğitimi gerçekleştirdi. Hem araştırmacılar hem de lisansüstü öğrencileri için mesleki eğitim niteliğinde programlanan ve ücretsiz olarak sunulan eğitime, farklı üniversitelerden 30 kişi katıldı.

Lisansüstü düzeyde çalışma yapan katılımcıların yer aldığı programda Doç.Dr. Lütfi SUNAR (İstanbul Medeniyet Üniversitesi), Dr. Uğraş Ulaş TOL (Ya-Da Vakfı), Dr.Öğr.Üyesi M. Erkan KARABEKMEZ (İstanbul Medeniyet Üniversitesi), Sadettin DEMİREL (Veri Okuryazarlığı Derneği), Prof.Dr. Yunus KAYA (İstanbul Üniversitesi) eğitimci olarak yer aldı. Her biri kendi alanında önemli çalışmalar gerçekleştiren eğitimciler birikimlerini öğrencilerle paylaştı.

Program Sosyoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mahmut Hakkı AKIN’ın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında programa katkı veren hocalara ve üniversite yönetimine teşekkür eden AKIN, iki günlük eğitimin alanda kullanılan teori, yöntem ve teknikleri tanıtacağını ve böylece araştırmacıların daha nitelikli uygulamalar yapmasına da zemin oluşturacağını belirterek sözlerine son verdi.

Açılış konuşması ardından “Toplumsalı Veri Üzerinden Anlamak” başlıklı konuşması için söz alan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Lütfi SUNAR konuşmasında değişimi ihmal eden değerlendirmenin toplumsal yapı analizinin en önemli sorunu olduğunu vurguladı. Toplumsal değişimin düzeyini ve hızını görmek, ilişkide olduğu alanları tespit etmek için betimsel analizlerden çok ilişkisel analizlere ihtiyaç duyulduğunu belirten SUNAR, en büyük sorunun toplumsal vakanın etraflıca incelenememesinden kaynaklandığını belirtti. Bu programın mesleki eğitim için de önemli olduğunu belirten SUNAR, son olarak lisansüstü öğrencileri veri okuryazarlığına yöneltmenin önemine değindi.

Programda katılımcılara toplumsal yapı; toplumsal yapıdaki değişim ile ilgili ortaya konan temel teorik yaklaşımlar; Türkiye’nin toplumsal yapısının ve bileşenlerinin çözümlenmesini sağlayacak araştırmalara ve yeni perspektiflere yönlendirecek çerçeveler sunuldu. İki gün boyunca devam eden programlarda teori derslerinin yanı sıra uygulamalı dersler de yer aldı.  Veri toplama ve analizi, farklı veri kaynaklarından faydalanma, veri modelleme yöntemleri ve verilerin farklı tekniklerle görselleştirilmesi çalışmaları gerçekleştirildi. Katılımcılar uygulama dersleriyle öğrendiklerini birebir uygulama imkânı buldu. Eğitimciler ve katılımcıların tecrübe aktarımları, teorik ve yönteme dair tartışmalar derslerin oldukça interaktif geçmesini sağladı.

6-7 Eylül tarihleri arasında devam eden programın son gününde programı başarı ile bitiren katılımcılara sertifikaları Doç.Dr. Lütfi SUNAR tarafından takdim edildi.

Posted in Haberler, SKA 17, SKA 4, SKA HABERLERİ