Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Sosyoloji Topluluğu “18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası” kapsamında yaşlı nüfus, yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak üzere 24-25-26 Mart günlerinde çevrim içi etkinlikler düzenledi. Etkinlik dizisindeAnkara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr.Öğr Üyesi Burcu ÖZDEMİR OCAKLI, Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Doç.Dr. Mehmet Fatih AYSAN ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’ndan Dr.Öğr.Üyesi Gökhan KURT konuşmacı olarak yer aldı.
Etkinliğin ilk günü Dr.Öğr. Üyesi Burcu ÖZDEMİR ODAKLI ‘Pandemi Dönemi ve Yaşlılık’ adlı bir konuşma gerçekleştirdi. Dezavantajlı bir konumda olan yaşlıların geçtiğimiz Covid-19 pandemisi döneminde yaşanan değişimlerden nasıl etkilendiklerini anlatarak konuşmasına başlayan ÖZDEMİR ODAKLI, yaşlıların pandemi dönemindeki sağlık risklerinden bahsetti. Fiziksel sağlık alanında yaşlı bireylerin sağlığının olumsuz yönde ilerlediğini belirten ÖZDEMİR ODAKLI, ruhsal sağlık açısından ise bu bireylerin pandemi döneminde daha az etkilendiklerini aktardı. Son olarak, özellikle bakıma muhtaç olan yaşlılara sosyal koruma politikaları gereği bakım desteğinin sağlanması için yerel yönetimlerin, belediyelerin, STK’ların biraz daha fazla rol üstlenmesi gerektiğine değindi.
Etkinliğin ikinci gününde ise Doç.Dr. Mehmet Fatih AYSAN, ‘Türkiye’nin Demografik Dönüşümü: Fırsatlar ve Riskler’ başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. İletişim teknolojilerinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte etkileşimin, daha önceki yıllardan farklı olarak geliştiğini belirten AYSAN, konuşmasında Türkiye’nin demografisi ve günümüzde yaşadığı dönüşümünde toplumsal alanda yer alan fırsat ve riskleri anlattı. Toplumsal değişmeler içinde ve sosyal politikalar açısından en önemli konulardan birinin aile yapısındaki değişimler olduğunu belirten AYSAN, aile yapısındaki dönüşüm ve ekonomik dinamiklerle de bağlantılı olarak nüfusun hızla yaşlanmasının, sosyal politikalar için öne çıkan meydan okumalardan biri olduğunu belirtti. Demografik yaşlanmanın, 2000’li yıllarla birlikte başta Batı Avrupa ve Japonya olmak üzere birçok sanayileşmiş ülkede demografik dönüşümün bir sonucu olduğunu, yakın gelecekte bu durumun Türkiye’de de gerçekleşeceğini aktardı.
Etkinliğin üçüncü ve son gününde ise Dr.Öğr.Üyesi Gökhan KURT ‘Sosyal bir Sorun Olarak Yaşlılık’ başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Yaşlılık sosyolojisi bağlamında yürüttüğü çalışmalardan bahseden KURT, yaşlılığın toplumsal boyutu hakkında konuştu. Bir toplumsal olgu olarak yaşlılığın toplumsal yapıyı ilgilendiren önemli bir sosyal sorun olduğunu belirten KURT, bu açıdan yaşlılığın sosyal politikanın ilgi alanlarından birini oluşturduğunu aktardı. Konuşmasında daha sonra, yaşlıların, yaşlılık döneminde yalnızca sağlık sorunlarıyla değil yaşlılık dönemi ile ilişki içinde bulunan sorunlarla da karşılaşma olasılıkları arttığına değindi. Son olarak, bu sorunların bir kısmının yaşlının kendi fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyal durumundan bir kısmının ise yaşlının dışındaki çevresel ve toplumsal koşullardan kaynaklandığını aktardı.
Üniversitemiz öğrencileri, topluluk üyeleri ve farklı üniversitelerden gelen öğrencilerden oluşan dinleyiciler konuşmaları büyük bir ilgiyle takip etti.