Sosyoloji Topluluğumuz ‘Dolmuş-Arabesk-Gecekondu’ Adlı Çevrim içi bir Atölye Düzenledi

Üniversitemiz öğrenci topluluklarımızdan Sosyoloji Topluluğu 22 Mayıs 2021 tarihinde farklı üniversitelerden ve bölümlerden öğrencileri bir araya getiren “Dolmuş-Arabesk-Gecekondu” adlı çevrim içi bir atölye düzenledi. Atölyenin moderatörlüğünü topluluk üyelerinden Filiz ÇULLU ASPİRİN üstlendi.

Atölyede 1950 sonrası hızlı kentleşmenin ortaya çıkardığı dolmuş, arabesk ve gecekondu kavramları ele alındı. 1950 sonrasına kısa bir tarihsel bakışın ardından etkileşimli bir biçimde grup çalışmalarıyla sayısal veriler incelendi. Hızlı kentleşmenin ulaşım ve barınma sorunlarını beraberinde getirdiği dile getirildi. Planlı bir göç politikasına bağlı olmaksızın, çeşitli nedenlerle iş bulma umuduyla köyden kente göç eden insanların şehre geldiklerinde barınmak için şehir merkezlerinde yeterli, güvenli ve uygun fiyatlı konutlara ve temel hizmetlere erişim sağlamada sorun yaşadıkları ve iş için uzak mesafelere gitmede yeterli olmayan yerel taşımacılık hizmetlerini kullanmak zorunda oldukları belirtildi. Dolmuş ve gecekondunun ise ilk olarak, bu hızlı kentleşmede ihtiyaçlara cevap vermenin pratik bir yolu olarak ortaya çıktığı belirtildi. Ancak, zamanla gecekondu, gayriresmi yerleşim yerleri veya yetersiz konutlarda yaşayan kent nüfusunun hızla arttığı ve bu durumun siyasi propagandanın da bir parçası haline geldiği tartışıldı. Bu süreci anlamak için grup çalışmaları ve grup tartışmaları yapıldı. Kent içinde dolmuş ve gecekondu ile göç eden bireylerin hayatlarını ifade etmek için ortaya çıkan arabesk müzik üzerine konuşuldu. Ardından bu dönemi çok iyi bir şekilde ifade eden Sultan filmi analiz edildi. Böylelikle, grup çalışmaları, şarkılar ve filmden görüntülerle hem eğlenceli hem de öğretici bir çalışma gerçekleştirilmiş oldu.