Menü Kapat

Tekno Sağlık Topluluğu Mesleki Eğitime Katkı Sağlamak Amacıyla “EKG Kursu” Düzenledi

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Tekno Sağlık Topluluğu, sağlık bilimleri alanlarındaki öğrencilerin ve meslek insanlarının mesleki eğitimlerine katkı sağlamak amacıyla 25 Mayıs 2022’de “EKG Kursu” düzenledi. Dışarıdan katılıma açık olarak düzenlenen kursun teorik kısmı Üniversitemiz dersliklerinde gerçekleştirilirken, eğitimin uygulama kısmı için İMÜ Hemşirelik Bölümü simülasyon sınıfı kullanıldı. Katılımcılara temel EKG bilgileri kazandırmayı hedefleyen kursa toplam 34 kişi katıldı.

Kurs programında katılımcılara EKG çekimi ve okuma becerisi kazandırmaya yönelik bir müfredat sunuldu. Eğitimde öncelikle kalbin anatomisi ve fizyolojisi, kardiyak aritmiler ve EKG’de patolojik aritmiler hakkında teorik bir eğitim sunuldu. Kalp damar hastalıklarının tanısı için kullanılan ve kalbin kasılması sırasında ortaya çıkan elektriksel aktivitenin grafiksel olarak kaydedilmesi imkânı sunan EKG’nin ritmik bozukluğu olan insanlara doğru ve hızlı tanı koyarak, kişide oluşabilecek sağlık risklerini azaltmada önemli bir avantaj sağladığı belirtildi. EKG’nin kalp ritim bozuklukları, kalp büyümesi, hipertansiyon, kalp büyümesi, elektrolit dengesi gibi pek çok kalp hastalığının teşhisinde kullanılabileceği bilgisi aktarılırken, kimi durumlarda doğru teşhis için EKG’nin başka tetkiklerle de desteklenmesi gerektiğinin altı çizildi.

Teorik eğitimin ardından, Üniversitemiz Hemşirelik Bölümü Simülasyon Laboratuvarı’nda kursun uygulamalı eğitim oturumu gerçekleştirildi. Katılımcılar, kurs eğitmeninin rehberliğinde, simülasyon modelleri ve gerçek çekimler aracılığı ile EKG çekim pratiği yapma fırsatı buldu ve sonrasında çekim sonuçlarını hemşirelik bakımı açısından yorumladılar. Yapılan bu uygulama süreci, katılımcıların EKG çekimini gerçekleştirme, sonuçları yorumlama ve raporlama becerilerinin gelişmesine imkân sağladı.

Böylece geleceğin sağlık uzmanlarına EKG ile kalp damar hastalıklarının teşhis edilerek, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın “2030’a kadar bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölümlerin 1/3 oranında azaltılması” hedefini gerçekleştirmek üzere önemli bir mesleki eğitim olanağı sağlanmış oldu.

Posted in Haberler, SKA 3, SKA 4, SKA HABERLERİ