Üniversitemiz Türkiye Genç Hukuk Simülasyonu’nun Adalet Sistemi Atölyesine Ev Sahipliği Yaptı

Türkiye Genç Hukuk Simülasyonu’nun ulusal çapta hukuk fakültesi öğrencileri ve hukuka ilgi duyan alan dışı katılımcılar için düzenlediği simülasyon atölyesine 11-12-13 Şubat 2022 tarihlerinde üniversitemiz ev sahipliği yaptı. Üniversitemizin Göztepe Kampüsü Güney Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe 100’den fazla katılımcı katıldı.

3 gün süren simülasyonda katılımcılar; hakim, savcı ve avukat gibi rollere bürünerek akademi ekibi tarafından hazırlanan ve çözüme kavuşturulmayı bekleyen çeşitli dava dosyalarını kendilerine verilmiş olan rollere uygun şekilde, pozitif hukuk kuralları ve ilgili adalet sistemleri çerçevesinde çözüme kavuşturdu.

Etkinlik kapsamında Anayasa Mahkemesi, Uluslararası Adalet Divanı ve Farazi Roma Hukuku Mahkemesi simüle edildi. Bu mahkemelerde sırası ile bir siyasi parti kapatma davası, Türkiye ve Fransa arasında görülen Bozkurt-Lotus Davası ve Tiberius Gracchus davası ele alındı.

Parti kapatma davasında gerçek bir olay ele alınarak, kripto paralarla ilgilenen bir siyasi partinin birtakım icraatlarının sebebiyle hukuka aykırı kabul edilerek kapatılmasını konusunda Anayasa Mahkemesi’nde yargılanması simüle edildi.

Bozkurt Lotus davasında açık denizde çatma yaşayan Türk Bozkurt gemisi ile Fransız Lotus gemisi arasında geçen ve 8 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği dava canlandırıldı ve Divanın o dönem benimsediği görüş doğrultusunda karara bağlandı.

Farazi Roma Hukuku Mahkemesi’nde ise Roma İmparatorluğu döneminde yaşayan Tiberius Gracchus’un Toprak Reformu’na karşı köylülerin haklarını hukuka aykırı yollarla korumaya çalışmasının hukukiliği konusu işlendi.

Etkinlikte yukarıda adı geçen mahkemeler aracılığıyla hak arama yollarının kullanımı örneklendirildi ve çalışılan davalar aracılığı ile temel hak ve özgürlüklerin korunması, şeffaf kurumların önemi, etkili bir adalet sisteminin adil bir toplum yaratma yönündeki etkisi incelendi. Böylece, halk katılımına açık olarak gerçekleştirilen etkinlikte farklı mahkemeler ve adalet sistemleri üzerinden incelenen davalarda yapılan bilgilendirici açıklamalar ile hem hukuk fakültesi öğrencileri hem de ilgili alandaki meslek insanları için meslek içi eğitim imkanı sağlanmış oldu.

Posted in Haberler, SKA 16, SKA 17, SKA 4, SKA HABERLERİ