Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi iş birliğiyle Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde bulunan Fethiye Kalesi’nde başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Kalede, Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof.Dr. Kadir PEKTAŞ‘ın bilimsel danışmanlığında, kültürel mirasın kaydedilmesi ve korunması için temizlik çalışması ve kurtarma kazısı yapılıyor.
Fethiye Kalesi Kazısı Bilimsel Danışmanı PEKTAŞ, ilçe merkezinde kalan Fethiye Kalesi’nin bilimsel yönden kazı ve araştırmasının yapılmasının yanında, eserin turizme kazandırılmasının amaçlandığını belirtti. İç mekanların temizlenmesi, ileriye dönük çevre düzenlemesi ve restorasyon projelerinin hazırlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten PEKTAŞ, çalışmaların ardından hazırlanacak projeyle kalenin, daha çok algılanabilir ve gezilebilir bir yer olacağını belirtti. Ayrıca, kazı çalışmalarının ardından hazırlanacak projeyle kaleye planlanacak olan gezi güzergahı ile Fethiye Körfezi ve ilçe manzarasına sahip kalenin ilçedeki turizm odaklarından biri haline geleceğine dikkat çekti.
PEKTAŞ, kaleyi gezme konusunda coğrafi şartlar nedeniyle bazı fiziksel sıkıntılar olduğunu, oluşturulacak olan bu gezi güzergahlarının bu sorunların üstesinden gelmeye katkı sağlayacağını ve böylece kalenin ziyaret için erişilebilir hale getirileceğini aktardı. Bölge halkı ve ziyaretçilerin kaleye ilgi gösterdiğini ifade eden PEKTAŞ, çalışmalarda odeon(tiyatro) olabileceği düşünülen bir yerin ortaya çıktığını belirtti. Son olarak, kazılar sırasında seramikler, top gülleleri ve bol miktarda sikke bulunduğunu belirten PEKTAŞ, kalenin Menteşe Beyliği ve Osmanlı Dönemi’nde kullanıldığını belirtti.