Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Aydın Medeniyetliler Akademisi Kulübü tarafından düzenlenen İnsan Hakları Zirvesi, 16 Mart 2022, Çarşamba günü üniversitemiz Güney Kampüsü Aşıkpaşa Konferans salonunda 12.50 ve 15.30 saatleri arasında icra edildi.
Apak Kerem ALTINTOP, İMÜ Hukuk Fakültesi’nden Öğr.Gör.Dr. Zeynep ARDIÇ ve Av. Onur TATAR’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda mülteci hukuku ve temel hak ve özgürlükler konuları tartışıldı.
Sn. ALTINTOP, “Avrupa’da ve Türkiye’de Mültecilik” başlıklı konuşmasında mülteci kavramının hukuki boyutunu açıkladıktan sonra dünyada mülteci sayısının giderek artmasının sebeplerine değindi. Küresel politikaların ve BM kurucu antlaşması ile yasaklanan kuvvet kullanımının göç olgusunda oldukça tetikleyici olduğunu dile getirdi. Öte yandan 1951 tarihli Mültecilerin hukuki durumuna ilişkin sözleşme ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ışığında mültecilerin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasına değindi.
Dr. ARDIÇ ise “İfade Özgürlüğü ve Türkiye” başlıklı konuşmasında ifade özgürlüğünün anayasal temelini açıkladıktan sonra bu hakkın sınırlandırılmasında esas olan kuralları AİHM içtihadı ışığında açıkladı. İfade özgürlüğünün kişinin düşüncelerini açıklama hürriyetini kapsadığı gibi açıklamama hürriyetini de kapsadığını, buna ek olarak fikir ve düşüncelerini yayma hürriyetinin de bu özgürlük kapsamında olduğunu açıkladı. Daha sonra Anayasa Mahkemesi içtihadı ile AİHM içtihadını kıyaslayarak farklılıklara dikkat çekti.
Av. TATAR ise “AİHM kapsamında Yaşam Hakkı ve Kadın Cinayetleri” başlıklı konuşmasında mahkeme kararları ışığında yaşam hakkının yorumlanmasını açıkladı. Yaşam hakkı temelinde kadın cinayetlerini de değerlendiren TATAR, cinsiyet eşitsizliği, cinsiyet ayrımcılığı, ev içi şiddet, zorla evlendirmeler gibi hususların kadın cinayetlerinde rol oynadığını ve devletlerin kadın cinayetleri bağlamında yaşam hakkı bakımından önemli pozitif yükümlülükleri bulunduğunu açıkladı. Mağdurun yerel devlet makamlarına başvurması sonrasında vuku bulan ve mağdurun yaşam hakkında müdahale teşkil edebilecek hadiselerin devletin pozitif yükümlülüğü kapsamında önlemesinin gerekliliğinin incelendiğini belirtti.
Program plaket takdimi ile sona erdi.