İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Yeşim GÜLEÇ ASLAN disiplinlerarası işbirliğini güçlendirmek amacıyla İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı ekibinin davetlisi olarak 6 Ocak 2022 tarihinde “Özel Eğitim” hakkında online bir seminer verdi.
Prof.Dr.Yeşim GÜLEÇ ASLAN, bu seminerde, öncelikle Türkiye’de özel eğitim süreçlerine genel bakış konusunu ele aldı, özel gereksinimli birey tanımı yaparak özel eğitim hizmetleri ve hizmet sunanlar hakkında konuştu. Sonrasında özel gereksinimli bireylerin eğitiminde belirtilerden eğitim sürecine kadar olan aşamalar ve ayrıştırılmış ortamlar, kaynaştırma/bütünleştirme ortamları, kapsayıcı eğitim ve evde eğitim olmak üzere Türkiye’deki özel eğitim uygulamalarını detaylı bir şekilde ele aldı. Sunumun ikinci bölümünde, Türkiye’den de İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ-Proje yöneticisi Dr.Öğr.Üyesi Emine AYYILDIZ, proje araştırmacıları Prof.Dr.Yeşim GÜLEÇ ASLAN ve Dr.Öğr.Üyesi Hande ARSLAN ÇİFTÇİ) ve Ayşe Nurtaç Sözbir Günebakan Çok Engelli Görmeyen Çocuklar ve Ailelerine Destek Derneği’nin (ÇEGDER) partner olarak katıldığı, ana yürütücülüğünü Yunanistan’dan Thessaly Üniversitesi’nin yaptığı, Erasmus + Programı (Ana Eylem 2) tarafından onaylanan ErISFaVIA (Early Intervention Services for Families with Children with Vision Impairment and Additional Disabilities-Görme Engeline Ek Engelleri Olan Çocuklara Sahip Aileler İçin Erken Müdahale Hizmetleri)-2019-1-EL01-KA201-062886 projesi ile ilgili bilgiler de yer aldı.
Doç.Dr. Vahdettin GÖRMEZ, Dr.Öğr. Üyesi Alperen BIKMAZER ve anabilim dalında görev alan uzmanlara eğitsel yönlendirme ve özel eğitim kapsamında önemli ilkelerden ve tıp ile eğitim disiplinlerinin ortak çalışmalarının öneminden bahsedildi. Kuramsal bilgilerin yanı sıra örnek vaka sunumlarına da yer verildi.