Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Biyoteknoloji Öğrenci Topluluğu’nun düzenlediği Biotech Talks serisinin ikinci etkinliği 9 Aralık 2022 tarihinde İMÜ Kuzey Kampüs Ziraat Bankası Kütüphanesi Bankkart Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe üç farklı konuda çalışma yapan üç ayrı konuşmacı konuk oldu.
Etkinliğin ilk oturumunda İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği akademisyenlerinden Prof.Dr. Murat KAZANCI değerli bilgilerini lisans düzeyindeki öğrencilere aktardı. Etkinlikte “Biyopolimerlerin Ekstraksiyonu ve Farklı Formlarda Üretilmesi Konusunda İstanbul Medeniyet Üniversitesinde Yapılan Çalışmalar” isimli sunumunu gerçekleştiren Prof.Dr. Murat KAZANCI; aldığı eğitimlerden, geçmişte yer aldığı projelerden, aynı zamanda da İstanbul Medeniyet Üniversitesinde yaptığı çalışmalardan bahsetti. Sunumunda alternatif metotlarla deriden elde edilen kolajenden elektriksel eğirme yöntemi kullanılarak fizyolojik koşullara dayanıklı nanofiber üretimi gibi ürün inovasyonlarını açıkladı.
Etkinliğin ikinci oturumunda İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü akademisyenlerinden Prof.Dr. Şule ARI, “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyogüvenlik” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda, modern biyoteknolojik yöntemler kullanılarak gen aktarılması sonucunda elde edilen, insan dışındaki bitki, hayvan ve mikroorganizmalar dahil canlı organizmalara “Genetiği değiştirilmiş Organizma” dendiğinden ve bu organizmaların tarihsel gelişiminden bahsedildi. Genetiği değiştirilmiş organizmalara karşı tüketici davranışlarında görülen yanlışlıklardan ve bu organizmaların biyogüvenliğinden söz edildi.
Etkinliğin son oturumunda ise Arşen Makine’de Süperkritik Ekstraksiyon (Bitkisel Özüt Elde Etme) Teknolojisi üzerine çalışan Can KAYACILAR konuşmacı olarak katıldı. Biyolog ve davranış bilimci olan KAYACILAR, “Fonksiyonel Gıda Geliştirmesi” adlı sunumunda sürdürülebilir gıda tüketimi ve üretimi açısından bitkisel proteinler, bitki bazlı beslenme ve gıdada ileri dönüşümün öneminden bahsetti. Tamamen doğal besinlerden elde edilen biyoaktif özellikteki maddelerin, günlük yaşamda tükettiğimiz gıdalara eklenmesi ile ortaya çıkan ve sentetik özellik taşımayan gıda anlamına gelen “Fonksiyonel Gıdalar”ın mevcut gıda ihtiyaçlarını karşılamak için sağlıklı gıda sağlarken, bir yandan da çevresel ayak izine olumsuz etkiyi azaltarak doğal kaynakları korumaya katkı sağladığını vurguladı.
Toplamda 45 kişinin katıldığı, üç farklı oturumda gerçekleştirilen etkinlik katılımcıların olumlu geri dönüşleriyle sona erdi.