Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Hamza ATEŞ’in Dr. Aslı COŞKUN ile birlikte yazdıkları “Effects of the Covid-19 Pandemic Process on Migrants in Turkey (Covid-19 Pandemi Sürecinin Türkiye’deki Göçmenler Üzerindeki Etkileri)” başlıklı araştırma makalesi, Konuralp Medical Journal’da yayımlandı. Nitel araştırma yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı bu eserde, pandemi sürecinin Türkiye’deki göçmenler üzerindeki etkileri araştırıldı.
Araştırma sonucu elde veriler, Türkiye’ye göç yoluyla gelmiş yabancıların COVID-19 pandemi sürecinde sağlıklı ve kaliteli bir yaşama ve temel kamu hizmetlerine ulaşım konusunda yerli halka göre daha dezavantajlı konumda olduklarını ortaya çıkardı. Buna göre, göçmen olmanın getirdiği zorluklar COVID-19 pandemisi ile yaşanan zorlu süreç ile birleşince, göçmenler için bir çeşit çoklu dezavantajlılık durumu ortaya çıkardı. Bu durum, BM Sürdürülebilir Kalkınma amaçlarından olan eşitsizliklerin azaltılması konusunca ciddi bir handikap oluşturdu.
Makalede elde edilen diğer ilginç araştırma bulguları ise şu şekilde sıralandı:
- Türkiye’deki göçmenler dil dezavantajı ve içerisinde yaşadıkları izolasyon ortamı nedeniyle kamu kurum ve kuruluşları aracılığı ile değil, daha çok sosyal medya araçları aracılığıyla pandemi, kendilerine sağlanan kamusal imkanlar ve sağlık gibi konularda bilgiye erişim sağlayabildiler.
- Kamuoyunda zaman zaman dile getirilen göçmenlere kamu hizmetlerinde pozitif ayrımcılık yapıldığı iddialarının aksine, özellikle birçok temel kamu hizmetine erişimde göçmenlerin daha fazla sorun yaşadıkları görüldü.
- COVID-19 Pandemisi sürecinde hastane birimlerine başvuran göçmenlerin bir kısmı ilaçlara ve sağlık sistemine erişimde sorunlar yaşadıkları gibi, göçmen çocuklarının önemli bir kısmı uzaktan eğitime erişim imkânı bulamadılar.
- COVID-19 Pandemisinin iktisadi hayatı durma noktasına getirmesi, yerli halkı olduğu kadar ve belki de daha fazla oranda, göçmenleri de olumsuz etkiledi. Göçmenlerin önemli bir kısmı pandemi sürecinde sağlık ve kaliteli yaşam için gerekli yeterli gıda, barınma, hijyen ve enerji gereksinimlerine erişimde zorluk yaşadılar.