Kariyer Topluluğumuz “Girişimcilik Sohbetleri”nde Başlangıç Aşamasındaki Girişimler için Başarılı Olma Stratejilerini Tartıştı

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Kariyer Topluluğu, 28 Nisan 2022’de ‘Girişimcilik Sohbetleri’ etkinliği düzenledi. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen etkinlikte, girişimcilerle yatırımcıları bir araya getiren ‘in4startups’ platformunun kurucusu Şerafettin ÖZSOY konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlikte ÖZSOY öncelikle ‘In4startups’ şirketinin kurulma amacı ve sunduğu hizmetler hakkında bilgi verdi. Daha sonra ise girişimcilik ve start-up’lar hakkında öğrencilerin merak ettiği tüm soruları yanıtladı.

ÖZSOY konuşmasında start-up’ların dar bir alandaki problemleri çözmek amacıyla kurulduğundan bahsetti. Başlangıç aşamasındaki girişimcilerin başarılı olabilmeleri için; adım atmak için komut beklememe, ürün yeniliğine önem vererek var olanın farklısını yaratma ve risk alma özelliklerine sahip olmaları gerektiğine vurgu yaptı. Girişimciliğin öncelikle yeterli eğitim, sonrasında ise iyi araştırma ile bağlantılı olduğunu ve eğitim yıllarının ardından belli bir süre iş hayatında yer alan ve sektörel ihtiyaçları yakından tespit eden kişilerin daha başarılı girişimlere imza attıklarını belirtti.

ÖZSOY ayrıca gençlere girişimcilik için sermayenin bir ön koşul olmadığını ve fikirlerin hayata geçirilmesi aşamasında finansal erişim olanaklarına sahip olduklarını belirtti. Bir girişim fikrinin projelendirilmesi aşamasında; iş planları, pazarlama planları ve satış planları gibi her aşama üzerinde yeterince düşünülmesi gerektiğini belirtti. Başarıya ulaşamayan girişimlerin ise genellikle ihtiyaç olmayan bir ürün geliştiren, yanlış ekiple çalışan ya da yetersiz finansal kaynakla sektöre giren girişimler olduğundan söz etti.

Girişimcilik ekosistemi hakkında öğrencilerimiz için oldukça faydalı ve verimli olan etkinliğin son bölümünde Türkiye’de başarılı olan girişimler hakkında konuşuldu.