Beçin Kalesi Kazısı’nda ‘Yıldız Avcısı’ Heykelciğinin Parçası Bulundu

Muğla’nın Milas ilçesindeki Beçin Antik Kenti Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi‘ne 2012 yılında alınmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla 12 ay boyunca kazı ve arkeolojik çalışmaların sürdürüldüğü Beçin Antik Kenti’nde, Kazı Başkanlığı’nı Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Pektaş yürütmektedir.

Antik kentte çalışmaların titizlikte yürütüldüğü Beçin Kalesi’ndeki kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserler herkesi heyecanlandırmaktadır.  Kale içinde bu yıl yürütülen kazılarda çok ender bir buluntuya rastlanmıştır. İç kalede yapılan çalışmalarda  seramikler ve küçük buluntular içinden literatürde daha çok ‘Yıldız Savaşçısı’ veya ‘Yıldız Avcısı’ olarak bilinen Kilia tipi idol başı bulunmuştur.

Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın verdiği bilgilere göre Yıldız Savaşçısı Heykelciği milattan önce 3000-3500’li yıllara tarihlenen ve çok nadir olarak kazılarda ele geçen bir örnektir. İbadet ya da tapınma amaçlı kullanıldığı düşünülen heykelciğin dünyada 30 kadar örneği bilinmektedir. Bu  heykeller Ege Adaları’nda ve Batı Anadolu’da bulunmaktadır. Antik kentte ve bölgede ilk olarak ele geçen bir örnek olduğu için de oldukça değerlidir. Bu açıdan bu bölgenin erken dönemleri için önemli ipucu veren bir eserdir. Dinsel amaçlı olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Tapınma sırasında başla gövde kısmının ayrılıp ayrılmadığı ya da başka bir amaçla yapılıp yapılmadığı tam olarak bilinmemektedir.

Hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.