Üniversitemizde “Değişen Dünyada İnsan Hakları Konferansı” İcra Edildi

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında İMÜ Hukuk Fakültesi öğrenci kulübü Hukuk Atölyesi, “Değişen Dünyada Değişmeyen İnsan Hakları” başlıklı konferansı düzenledi. Program 9 Aralık 2021 saat 10.30’da Cevizli Yerleşkesi konferans salonunda icra edildi.

İki oturumdan oluşan programda İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sabahattin NAL, insan haklarının tarihsel gelişimini ele aldı. İnsan haklarının farklı coğrafyalar nezdinde farklı kurumlar bünyesinde gelişim gösterdiğini belirten Doç. Dr. NAL, kültürel farklılıkların da önemli bir rol oynadığını belirtti. Günümüzde dünyada ortak insan hakları metinlerinin benimsenmiş olmasını ve bunların artık örf adet kurallarına dönüşmesinin dünya devletlerinin insan hakları üzerine bir konsensus içerisinde olmasına vesile olması bakımından önemli olduğunu vurguladı. Buna karşın günümüzde pek çok coğrafyada temel hak ve özgürlüklere erişimi bulunmayan, zulüm gören halklar bulunmasını işaret ederek bu konsensusun yeterince etkili olamamasını eleştirdi.

İkinci oturumda söz alan İstanbul Üniversitesi Kadın Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nil KARABAĞ BULUT ise insan haklarının tarihsel gelişimi içerisinde kadın haklarının yeri ve önemini ele aldı. Ataerkil bir düzende kadın hakları için her dönemde aktivist kadınlarca mücadele verildiğini ve günümüzde bu mücadelenin halen devam ettiğini belirtti. Doç. Dr. Karabağ Bulut, AİHM içtihadına atıfla ülkemizde kadın haklarının korunmasında ceza adaleti sisteminin yetersiz kaldığını belirterek yasal reformlar için sosyolojik manada cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Program sonunda katılımcıların isimlerinin bulunduğu kutudan çekiliş yapılarak İstanbul’da bulunan dil kurslarından indirim hediye edildi.