Menü Kapat

Çok Engelli Göremeyen Çocuklar ve Ailelerine Erken Çocukluk Eğitimi Verdiğimiz ErISFaVIA Erasmus+ Projesi Tamamlandı

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri ve Eğitim Bilimleri Fakülteleri’nin de dahil olduğu “Görme Engeline Ek Engelleri Olan Çocuklara Sahip Aileler İçin Erken Müdahale Hizmetleri” başlıklı proje tamamlandı.

Erken müdahale hizmetleri kapsamında, konsorsiyumunu on kuruluşun ve altı ülkenin oluşturduğu, Türkiye’den de proje yöneticiliğini İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dr.Öğr.Üyesi Emine AYYILDIZ’ın ve proje araştırmacıları arasında, Prof.Dr. Yeşim GÜLEÇ ASLAN, Ar.Gör.Dr. Hande ARSLAN ÇİFTÇİ, Dr.Öğr.Üyesi Cem MALAKÇIOĞLU, Dr.Öğr.Üyesi Gökçe LEBLEBİCİ ve Ayşe Nurtaç SÖZBİR’in ve Günebakan Çok Engelli Görmeyen Çocuklar ve Ailelerine Destek Derneği’nin (ÇEGDER) partner olarak katıldığı Erasmus + Programı (Ana Eylem 2) tarafından onaylanan ErISFaVIA (Early Intervention Services for Families with Children with Vision Impairment and Additional Disabilities- Görme Engeline Ek Engelleri Olan Çocuklara Sahip Aileler İçin Erken Müdahale Hizmetleri-2019-1-EL01-KA201-062886) projesi (http://erisfavia.sed.uth.gr/),  sona erdi. Ana yürütücülüğünü Yunanistan’dan Thessaly Üniversitesi’nin yaptığı projede 0-6 yaş arasında Çok Engelli Görmeyen (ÇEG) çocuklara ulaşmak temel hedef olarak belirlendi.

Erken çocukluk eğitimi, özellikle özel eğitim hizmetlerine gereksinim duyan pek çok engelli çocuğun gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Nitelikli bir şekilde sunulan erken özel eğitim hizmetleri ile özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin yaşam kaliteleri artmaktadır ve özel eğitimin nihai pek çok hedeflerine erişilebilmektedir. Bu proje kapsamında, Eylül 2019’dan bu yana, 0-6 yaş arasında özel eğitim gereksinimi bulunan ancak eğitim erişimi olmayan bebeğe/çocuğa ve anne babaya hizmet veren 6 farklı ülkenin erken müdahale uzman ekiplerine yüz yüze ve çevrimiçi platform üzerinden eğitim ve hizmet verildi. Ayrıca, bu proje ile birden fazla yayın hazırlanmış ve bu sayede bilimsel literatüre katkı sağlandı.

28 ve 29 Nisan 2022 tarihlerinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak proje ortağı ülke temsilcileriyle üniversitemizde bir araya gelerek çalışmaları çok yönlü ele aldılar. 21 Mayıs 2022 tarihinde ise üniversitemiz çatısı altında uluslararası katılımlı bir konferans düzenlendi. Konferansta ulusal ve uluslararası uzmanlar erken çocukluk eğitimi ve çok engelli görmeyen çocuklar bağlamında sunumlar gerçekleştirdiler. Konferansın katılımcıları olan ailelerin, eğitimcilerin, eğitimci adaylarının ve farklı meslek mensuplarının soruları doğrultusunda ilgili konular detaylı bir şekilde ele alındı.

2019 yılından beri süren projenin kapanış faaliyetleri Ağustos 2022 tarihi itibariyle sonlanmış olup, iyi uygulamalar pratikleri kapsamında üniversitemiz bünyesinde de bir erken müdahale hizmeti merkezi oluşturulması planlandı.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 17, SKA 4, SKA HABERLERİ